Sudac istrage Mlađan Prvan danas navečer je odredio jednomjesečni zatvor za 13 navijača za koje se sumnja da su izazvali nered nakon utakmice Hajduk-Dinamo odigrane na Poljudu u prošlu srijedu, doznaje se od tog suca.

"Donio sam odluku o jednomjesečnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela", rekao je Prvan Hini.

Među privedenima su trojica maloljetnika

Ranije tijekom dana policijskom pritvorskom nadzorniku predano je ukupno 16 navijača osumnjičenih za izazivanje nereda, od koji su trojica bili maloljetnici. Ta trojica maloljetnika, po Prvanovim riječima, predana su Općinskom sudu u Splitu.

Odvjetnik trojice, od preostalih 13 osumnjičenika, Vinko Ljubičić najavio je kako će podnijeti žalbu protiv određivanja jednomjesečne zatvorske kazne za navijače koje on brani u ovom postupku.

"Nije bilo razloga da se trojicu osumnjičenika koje ja štitim pošalje u zatvor te ću podnijeti žalbu protiv takve odluke", rekao je Ljubičić Hini. Napominje kako su odvjetnici i preostalih 10 osumnjičenika bili protiv odluke da ih se šalje na jednomjesečni boravak u zatvor. "Vjerujem kako će i odvjetnici ostalih osumnjičenik podnijeti žalbu protiv zatvorske mjere", kazao je Ljubičić.

Što je sve policija utvrdila?

Policija je tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja utvrdila da su ti navijači 3. travnja u Splitu nakon završetka nogometne utakmice između Hajduka i Dinama na gradskom stadionu Poljud na sjevernoj tribini i okolnim ulicama s ciljem izazivanja nereda zajedno s većim brojem za sada nepoznatih osoba sudjelovali u mnoštvu koje je nasiljem prema drugim osobama ugrožavalo javni red.

Pritom su poticali na nasilje prema većem broju osoba te uporabom opasnog oruđa doveli u opasnost život ili tijelo druge osobe. Time su, kažu u policiji, ostvarili obilježja kaznenog djela izazivanja nereda.

Sumnjiče se i da su 3. travnja u Splitu nakon završetka nogometne utakmice na gradskom stadionu Poljud na sjevernoj tribini i okolnim ulicama u gradu Splitu uporabili silu i prijetnju prema policijskim službenicima, odnosno pružali otpor te "doveli u opasnost njihov život i tijelo".

Zbog toga je više policijskih službenika zadobilo tjelesne ozljede.