Australija se bori sa sto šumskih požara u dvjema saveznim državama, pri čemu vlasti naglašavaju da je trenutna situacija samo nagovještaj sezone jakih požara u mjesecima koji dolaze.

57 požara zabilježeno je u Queenslandu, a 53 u New South Walesu, javlja CNN. Obje savezne države nalaze se na istoku Australije.

U 130 godina otkada se bilježe u državi Queensland nikada nije bilo ovako jakih požara na samom početku proljeća, pri čemu je vatrogasni inspektor Andrew Sturgess izjavio: "Ovo je jedinstven slučaj u povijesti i istovremeno nagovještaj i upozorenje na sezonu požara koju ćemo vrlo vjerojatno imati u nadolazećim mjesecima, i to u dijelu države gdje živi većina stanovništva."

Širenju požara uz visoke temperature doprinose i jaki i suhi vjetrovi te niska razina vlage.

U New South Walesu je pak 630 vatrogasaca poslano na mjesta gdje su izbili požari, dok je u objema saveznim državama danas zatvoreno 15 škola. Smrtnih slučajeva do sada nije bilo.

Šumski požari u Australiji

Iako šumski požari u Australiji nisu ništa neobično, štoviše sastavni su dio ekosustava te zemlje, valja imati na umu da je prošlogodišnje ljeto bilo najtoplije u Australiji otkada postoje mjerenja.

Izbijanje požara učestalo je zbog suša i izrazito suhe zemlje, kao i biljaka koje su lako zapaljive.

Iz policijske uprave države Queensland također je priopćeno da je jedan od požara bio namjerno izazvan.