Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je na press-konferenciji, povodom prvih 100 dana rada, kazao da je najvažnija stvar koju su učinili to da su BiH vratili u fokus političke međunarodne scene.

Prema njegovim riječima, BiH je ponovno važan faktor, sudionik, čimbenik na važnim destinacijama gdje se donose krucijalne odluke o svjetskom, evropskom ali i poretku unutar same BiH.
Faktor

''Postali smo nezaobilazan faktor bez kojeg više nikada neće biti napisan nijedan izvještaj, nijedna raport, ništa što se nas tiče, a da sami u tome nećemo sudjelovati. Impresioniram sam lakoćom kojom dolazimo do sugovornika, što potvrđuje koliko je ova zemlja interesantna i važna u svim geopolitičkim procesima, a koliko smo propustili prilika da je tako važnom činimo i održavamo'', naveo je Konaković.

Kaže da se danas može reći za ovih 100 dana, "da smo zaista BiH vratili u fokus, da idemo na važne destinacije".

''Ono što je najvažnije, da nam važni gosti dolaze'', kazao je Konaković.

Prema njegovim riječima, u rješavanje problema Trgovske gore, osim BiH i Hrvatske, uključit će se i Slovenija.

Poziv Komšiću

Konaković je pozvao hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da osigura parlamentarnu većinu za njegovu inicijativu u vezi sa donošenjem zakona o plinu na razini BiH.

Odbacio je primjedbe da su razgovori o plinskoj interkonekciji ekskluzivno pravo i odgovornost članova Predsjedništva BiH.

"To jednostavno nije točno, i mene nitko neće spriječiti da radim svoj posao", poručio je Konaković, odgovarajući na pitanja novinara.
 

Rekao je kako je istočna interkonekcija proces koji Republika Srpska, kao entitet u BiH, vodi sa Srbijom i dodao da je dogovoreno da se taj proces vrati pod okrilje institucija Vijeća ministara, za šta postoji i suglasnost predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Ogromne plaće

Prema njegovim riječima, istočna interkonekcija ima i ekonomski i svaki drugi interes, i to je ista trasa putem koje gas u BiH dolazi iz Rusije, i to godinama, ali je samo riječ o novim tehnološkim rješenjima, a nikako o nekom "antibošnjačkom" projektu.

"Mi se ne grijemo na neki katarski i li azerbajdžanski plin, nego se u svojim toplim domovima grijemo na ruski plin", naglasio je Konaković.

Dodao je kako je veoma zainteresiran za to da i građani Mostara ili Zenice ili Gradačca dobiju plin.

"Ne dozvoljavam da se lažima i spinovanjem umara narod BiH i da taj narod i dalje bježi zato što mi, prodajući svoje snove, čekajući idealna rješenja i primajući ogromne plaće, nismo riješili nijedan problem", rekao je Konaković.