Hladni val stigao je u cijelu regiju, temperature su niske, a najavljuju se još niže. 24sata donosi savjete kako se ponašati na ovoj temperaturi te kako spriječili probleme u kućanstvu, prenosi Večernji.ba
 
Kako bi zaštitili svoje zdravlje, ako izlazite van dobro je znati kako se ponašati:

 
Odjenite se slojevito - potkošulja, pamučna majica, vuneni džemper ili flis majica i jakna. Ispod hlača štrample ili tajice ili duge gaće/tajice za muškarce plus sokne. Na to idu čizme. Slojevita odjeća čuva toplinu između slojeva pa će vam biti toplije tako nego kada biste nosili samo potkošulju i debeli džemper. 

- Zaštitite sve ekstremitete. Nosite obavezno kapu, šal i rukavice, a šal možete navući i preko nosa te disati u njega. Tako ćete malo ugrijati zrak. 
- Pokušajte disati što opuštenije kada ste na niskim temperaturama. Tako će vam biti toplije. Kada se stisnete i ukočite tijelo troši više energije da ostane u tom položaju. Pokušajte sedam puta duboko udahnuti i izdahnuti. Pri tom brojite svaki put do sedam. Tako ćete se opustiti. 
- Nosite čizme s gumenim potplatima ili prorezima kako biste smanjili rizik od pada. 

Kako bi spriječili probleme u kućanstvu provjerite sljedeće:
 
- Spriječite smrzavanje cijevi - Ako živite u kući i bojite se da bi vam se cijevi mogle smrznuti, ostavite vodu preko noći da lagano kapa. Voda će se teže smrznuti ako teče. 

- Negrijane prostorije ne smiju se zanemariti - Ako određene stambene prostore ne grijete i ne boravite u njima prije ovakvih hladnih fronti pustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, savjetuju u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Svakako je dobro ako živite u kući ili manjim zgradama pustiti vodu kratko da proteče prije noći kako bi spriječili smrzavanje. 
- U zahodsku školjku i podne sifone preporučuje se uliti nesmrzavajuću tekućinu. 
- Pripremite sol za posipanje ili pijesak. Ako vam nestane te soli, možete uvijek iskoristiti sol za perilicu suđa. 

Pripremite se:

- Zalihe hrane i pića - Ako znate da dolazi vrlo hladna fronta koja bi mogla jako zahvatiti vaše područje, opskrbite se hranom i pićem. Otiđite u dućan, kupite dovoljno hrane i pića s kojom možete kuhati za narednih par dana u slučaju da dođe do velikih nepogoda. 

- Za slučaj da nestane struje - Provjerite zalihe svijeća, upaljača i baterijskih lampi u slučaju da nestane struje, što je lako moguće kod vrlo niskih temperatura i smrzavanja. Ostavite ih na lako dohvatljivom mjestu da vam budu pri ruci ako zatrebaju. Napunite mobitele do kraja noć prije.