Ovo je deset zlatnih pravila kojih se trebaju pridržavati svi koji žele smanjiti rizike kojima su izloženi dok koriste popularnu aplikaciju u Facebookovu vlasništvu.

WhatsApp je vjerojatno najpopularnija aplikacija za brbljanje na svijetu. Stoga je važno kako zaštititi svoju privatnost i koristiti je sigurno.

Ovo je deset savjeta i preporuka s web odredišta WA Beta Info koje vrijede podjednako bez obzira koristite li uređaj s operativnim sustavom Android ili iOS, prenosi tportal.

1) Postavke privatnosti za Last Seen, Profile Picture i About

Provjerite jesu li postavke privatnosti u WhatsAppu namještene na minimalno My Contacts. Nije dobra ideja držati profilnu sliku javnom, naročito ako niste punoljetni.

Kad je Last Seen postavljen na Everyone i osobe koje nisu među vašim kontaktima mogu vas pratiti kad koristite WhatsApp te štošta doznati o vama. Najbolje je ovu postavku staviti na Nobody.

About može biti javan, ali ipak nemojte u njemu objavljivati potencijalno osjetljive podatke i informacije.

2) Postavke privatnosti za Groups

Ovo je najvažnija postavka privatnosti, koju trebate osvježavati često pri dodavanju novih kontakata u adresar. Najbolje je odabrati My Contacts Except… i zatim Select All.

Ovo treba ponoviti svaki put kad dodate novi kontakt. Time ćete se zaštititi od situacije u kojem vas netko doda u grupu koja se bavi nečim što WhatsApp ne dozvoljava, pa se može dogoditi da dobijete ban.

Važno je isključiti sve kontakte jer korisnički račun bilo kojeg od vaših prijatelja može biti hakiran.

3) Postavke privatnosti za Status

Uvijek trebate obratiti pozornost na ono što objavljujete kao status. Po početnim postavkama WhatsApp će to poslati svim vašim kontaktima, ali možete to suziti koristeći značajku My Contacts Except… Naša preporuka je Only Share With…, kako biste odabrali kome ćete što poslati.

4) Prijavite sumnjive kontakte i grupe

Primite li čudnu poruku od nepoznatog kontakta ili vas netko uznemirava, trebate to prijaviti koristeći Contact Info. Imajte na umu kako ćete pritom WhatsAppu proslijediti poruke koje ste zadnje primili od tog kontakta.

Ako vas je nepoznat netko dodao u grupu bez vaše dozvole, također možete prijaviti grupu pomoću Group Info.

5) Držite se dalje od prijevara i lažnih vijesti

Primite li sumnjivu poruku, svakako provjerite je li istinita i vjerodostojna. To što vam je netko poslao vijest putem WhatsAppa ne znači kako ima veze sa stvarnim stanjem stvari. Guglajte ili se obratite prijateljima za pomoć prije no što kliknete na poveznicu ili proslijedite poruku.

Inzistiraju li u toj poruci na njenom prosljeđivanju drugim vašim kontaktima, to bi mogao biti jedan od znakova kako je riječ o prijevari, lažnim vijestima ili phishingu.

Također pazite na čudne poveznice, a i WhatsApp bi vas mogao upozoriti kad se pojavi nešto što ne izgleda kako bi trebalo. Razmislite i o tome je li kontakt od kojeg poruka stiže pouzdan. WhatsApp gotovo sigurno neće od vas tražiti bilo kakve osjetljive podatke, recimo.

6) Je li to doista vaša prijateljica ili vaš prijatelj?

Dobijete li sumnjiv sadržaj od nekog koga poznajete također budite oprezni. Moguće je, naime, kako im je korisnički račun hakiran i biva zlorabljen mimo njihovog znanja i dozvole ne bi li hakeri od vas izvukli osjetljive podatke.

Najbolje ćete se zaštititi uključivanjem dvostupanjske provjere u postavkama WhatsAppa, koristeći valjanu adresu e-pošte. Zaštitite i e-mail dvostupanjskom provjerom, kao i snažnom lozinkom.

Kad netko pokuša pristupiti vašem korisničkom računu na WhatsAppu i primite SMS sa šestoznamenkastim kodom – ignorirajte takve poruke; nemojte ih objavljivati na društvenim mrežama jer možete olakšati posao nekome tko bi mogao pokušati preuzeti vaš korisnički račun; pošaljite prijavu [email protected] kako bi ih upozorili na problem.

7) Poštujte privatnost vaše djece, ali ne previše

Ne morate provjeravati svaku poruku poruku pristiglu od vaše djece, ali zanimajte se za digitalne aspekte njihovih života kako biste na vrijeme mogli uočiti prve znakove nevolje. Svakako provjerite jesu li u kontaktu s ljudima kojima se može vjerovati.

U Europskoj uniji – pa tako i u Hrvatskoj – mlađi od 16 godina nemaju što tražiti na WhatsAppu.

8) Možete poslati i povući poruku, ali ništa nije sigurno

Vjerujete li kako šaljete povjerljivu poruku ili kako je medij kojeg koristite siguran zato što poruku možete lako obrisati za sve s kojima razgovarate, koristite nestajuće poruke ili nešto tome slično, u krivu ste.

Postoje načini kako spremiti ili proslijediti poruku prije no što ju povučete ili prije no što nestane. Pazite na to što šaljete WhatsAppom u svakom trenutku.

9) Redovno nadograđujte WhatsApp

Redovno provjeravajte je li vaše izdanje WhatsAppa najnovije dostupno u trgovinama aplikacijama jer ćete tako dobiti i najnovije zakrpe za sigurnosne propuste.

10) Uključite biometrijsku provjeru

Ako vaš uređaj podržava provjeru identiteta biometrijskim načinima, u WhatsAppu otvorite redom Settings pa Account i zatim Privacy kako biste ih omogućili.

Nakon što tako zaključate WhatsApp bilo koji pokušaj otvaranja WhatsAppa na webu bit će blokiran ako neće biti potvrđen odgovarajućim biometrijskim načinom.

Pogled.ba