Žena kojoj je izrastao nos na kralježnici, tinejdžer kojem su izvadili 232 zuba, žena koja je rođena bez malog mozga kao i žena kojoj su nakon 36 godina izvadili skelet feusa samo su dio najneobičnijih liječničkih slučajeva zabilježenih u protekloj godini.

1. Rođena bez malog mozga

Mali mozak je odgovoran za fine motoričke pokrete uključujući držanje, ravnotežu, radnji poput udaranja lopte te govor. Sadrži oko polovice svih neurona u mozgu. Liječnici u Kini otkrili su 24-godišnjakinju koja je rođena bez malog mozga. Ona je deveta takva osoba na svijetu zabilježena u liječničkoj praksi.

2. Tinejdžeru izvadili 232 zuba

Ashik Gavai, 17-godišnjak iz Indije, pokazao se jedinstvenim slučajem. Njemu su, naime, oralni kirurzi uklonili nevjerojatnih 232 zuba iz usta.

3. Nos izrastao na kralježnici

18-godišnjakinja je zbog ozljede leđne moždine ostala paralizirana. Tri godine kasnije, matične stanice iz nosa su presađene na ozlijeđeno mjesto. Nakon osam godina počela je osjećati groznu križobolju, a liječničke snimke su otkrile kako je na mjestu transplatacije izrasla tri centimetra velika masa koja je sadržavala nosno tkivo te velike količine guste sluzi.

4. Ima tri biološka roditelja

Alana Saarinen, među iznimno rijetkim je osobama na svijetu koja ima tri biološka roditelja. Ona nije proizvod nekog čudnog eksperimenta i genetskog inžinjeringa, već pionirske terapije neplodnosti koja je sada zabranjena. Postupak je uključivao prenošenje dijela stanica donatora u jajašce njezine majke. Jajašce već ima sićušne strukture - mitohondrije- koje imaju svoj vlastiti genom, tako da posljedično Alana ima DNA troje roditelja.

5. Čak 36 godina u trbuhu imala fetus

60-godišnja žena podvrgnuta je operativnom zahvatu kako bi joj uklonili fetus nastao u vanmateričnoj trudnoći. Slučaj je neobičan jer je vanmateričnu trudnoću imala davne 1978. Dva mjeseca prije operacije žalila se na bolove u abdomenu, imala je opopljivu tvrdu izraslinu za koju su liječnici u početku posumnjali da je zloćudni tumor, pa su je poslali na pretrage i snimanja. Snimke su potvrdile da nije riječ o tumoru već o kalcificiranim ostacima kostura fetusa.

6. U nosu imala pijavicu dugačku 7,5 centimetara

Britanka koja je bila na odmoru u jugoistočnoj Aziji vratila se kući sa 7,5 centimetara dugačkom pijavicom koja joj je bila u nosu. Često joj je krvarilo iz nosa, ali ona je bila uvjerena da je to zbog puknute krvne žile u nosu jer je doživjela nesreću vozeći se na motociklu. Liječnici su pijavicu vadili pola sata.

7. Vidi 100 milijuna boja

Concetta Antico je zbog genetske mutacije koja se naziva tetrakromatizam, jedinstvena umjetnica na svijetu. Ova umjetnica posjeduje super vid za boje i vidi nevjerojatnih 100 milijuna boja. Inače, prosječne osobe, mogu percipirati oko milijun boja.

8. Amebe joj pojele zjenice

Studentica s Tajvana, Lian Kao, izgubila je vid jer šest mjeseci nije mijenjala kontaktne leće. Naime, prostor između kontaktne leće i oka plodno je tlo za razvoj mikroorganizama kojima smeta kisik, a koje se hrane rožnicom. Ameba Acanthamoeba je najopasnija, a upravo se ona razvila zbog nemijenjanja leća. Hrani se bakterijama, a s obzirom da se u očima studentice pojavila bakterijska infekcija, ameba je brzo narasla.

9. Četiri godine glavobolje zbog crva u mozgu

Nakon što se 50-godišnjak požalio liječniku u Velikoj Britaniji na glavobolje, otkriveno da je životinjica Spirometraerinaceieuropei četiri godine obitavala u njegovom mozgui selila se s jedne strane na drugu. Crv izaziva upalu tkiva te gubitak pamćenja i glavobolje ako se nastani u mozgu.

10. Srce mu prešlo na desnu stranu

48-godišnji muškarac dovezen je u traumatološku bolnicu u Italiji zbog ozljeda koje je zadobio u prometnoj nesreći. Nakon što su liječnici obavili pretrage, otkrili su da se pacijentu srce zarotiralo na desnu stranu. Prilikom nesreće, zrak je ušao u pluća nastradalog i liječnici vjeruju da je upravo on gurao i premjestio srce na drugu stranu.

S.P./iflscience.com