Zapčeti od nule bilo što, nije nimalo lagano. Za sve treba puno volje, truda, rada, odricanja, ali i vremena. Dočekati desetu obljetnicu osnutka i postojanja udruge koja je kroz nekoliko godina svoga djelovanja svijetu predstavila i “otvorila” ramske planine, za vodstvo i članove Hrvatskog planinarskog društva “Rama” predstavlja ponos i zadovoljstvo. S mrtve točke pokrenula planinarstvo u Rami, ali i planinarski turizam.
 

Prije deset godina, 31. svibnja, službeno je registrirano Hrvatsko planinarsko društvo “Rama”.

S obzirom da do početka djelovanja HPD “Rama”, na ramskom području nije bilo niti jednog metra markirane planinarske staze, glavne aktivnosti bile su usmjerene na uređenje i markiranje planinarskih staza. Malo po malo, došlo se do 130 km markiranih staza i sve su snimljene GPS uređajem i napravljen gps track za svaku posebno.



Time je data mogućnost korištenja na njegovom gps uređaju  svakome tko želi, Markiranje staza i mogućnost korištenja gps track-a za svaku od staza, za vrlo kratko vrijeme donijelo je rezultat na terenu.

Pošto je planina Raduša matična planina HPD “Rama”, njoj je bilo posvećeno najviše pozornosti. Od planine na koju su samo rijetki išli, u većini slučajeva domaći ljudi, došlo se do planine koja je postala hit među planinarima ne samo iz BiH, nego i puno šire. Od susjedne Hrvatske do Austrije, Njemačke, Češke, Slovenije…

Od 2015. godine pa do sada, HPD “Rama” ugostilo je brojna planinarska društva i bilo vodič preko dvanaest tisuća planinara
Da se rad i djelovanje HPD “Rama” prepoznalo izvan Rame, ali i granica BIH, najbolje govori činjenica da je nekoliko planinara iz Austrije, zemlje s 150 godišnjom tradicijom planinarstva, izrazilo želju da postanu članovi HPD “Rama”, što im je, naravno i omogućeno.



Dolazak pandemije uvelike je utjecao i na aktivnosti HPD “Rama”, koje su bile svedene na minimum ili potpuno obustavljene. Ono što je bilo planirano u prošloj godine, djelomice je realizirano. Od toga izdvajamo realizaciju projekta markiranja Staze Dive Grabovčeve i postavljanje signalizacije i info punktova od Gornjih Maglica do Kedžare.

Uz rad na markiranju i uređenju staza, kroz deset godina djelovanja iza HPD “Rama” stoji još cijeli niz aktivnosti. Od radova na pronalasku, obilježavanju i zaštiti povijesnih lokacija i spomenika iz bliže i dalje prošlosti, provedbe projekta prikupljana i izrade baze podataka o speleološkim objektima na ramskom području, pa do radova na uređenju planinarskog doma. Ovdje ne treba izostaviti niti onu humanitarnu stranu članova, koji su pokrenuli i uspješno realizirali više humanitarinh akcija.

Uz sve nabrojano, potrebno je naglasiti da su većinu aktivnosti i radova članovi Društva financirali vlastitim sredstvima.

HPD “Rama” dokaz je da se upornim radom i zalaganjem mogu ostvariti vidljivi pomaci na bolje. Također, dokaz je da je planinarenje vrlo poželjno i korisno, posebno u današnjem vremenu, vremenu užurbanosti i stresa.

Želja da se napravi nešto dobro ne samo za sebe, nego i zajednicu u kojoj se živi i djeluje, uz korištenje modernih tehnologija, donijela je rezultate.

Vodstvu i članovima Hrvatskog planinarskog društva “Rama” čestitamo desetu obljetnicu osnutka Društva!