DESET sjevernoeuropskih država koje tvore Združene ekspedicijske snage (JEF) odlučilo je danas aktivirati "obrambenu klauzulu" koja omogućuje raspoređivanje dodatnih vojnih sredstava za zaštitu infrastrukture u Baltičkom moru.

Ovaj potez dolazi nakon nekoliko incidenata u sjevernim vodama. Više "pomorskih i zračnih kapaciteta" bit će raspoređeno u srcu regije kako bi se pomoglo u "zaštiti ključne podvodne infrastrukture", rekli su ministri obrane deset zemalja, prenosi Euronews. "Ovo je prvi put da je JEF aktivirao obrambenu klauzulu", naveli su, naznačivši da će njihove aktivnosti započeti "početkom prosinca".

Usredotočen na operativnu obranu u sjevernoj Europi, JEF je koalicija 10 zemalja predvođenih Ujedinjenim Kraljevstvom. Uključuje Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Latviju, Litvu, Nizozemsku, Norvešku i Švedsku.

Poruka Rusiji

"Oko dvadeset ratnih brodova bit će raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u područjima sjevernog Atlantika, kako bi se uzela u obzir sigurnosna situacija i bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura", rekao je švedski ministar obrane Pal Jonson na javnom kanalu SVT.

Rekao je da je jačanje vojne sile potrebno kako bismo se suočili s "vrlo ozbiljnom sigurnosnom situacijom u svijetu, a posebno u našem susjedstvu". "Moramo biti sposobni izvesti ovu vrstu operacije kako bismo obranili našu vitalnu infrastrukturu, ali i poslali signal Rusiji", dodao je Jonson.

Zemlje JEF-a složile su se u listopadu da pojačaju sigurnost u Baltičkom moru nakon što je finski podvodni plinovod zatvoren zbog curenja uzrokovanog "vanjskim" djelovanjem. Finska policija na kraju je zaključila da je štetu uzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda koji je napustio to područje.

U rujnu 2022. uništeni su cjevovodi Sjevernog toka koji transportiraju ruski plin u zapadnu Europu preko Baltičkog mora, usred sukoba s Moskvom oko rata u Ukrajini.