Nakon višegodišnjih aktivnosti u iznalaženju zakonske podloge za rješavanje pravne nesigurnosti korisnika stanova koje je dodijelila Uprava za branitelje 2010. godine, stvoreni su uvjeti za trajno zbrinjavanje obitelji poginulih branitelja i ratne vojne invalide te njihove obitelji.

Predmetni stanovi nalaze se u objektu ORKA, JOT te pojedinačni stanovi na drugim adresama. Posebno usložnjavane nekim od obitelji braniteljske populacije dogodilo se u nakon smrt korisnika, te je trebalo poduzeti dodatne pravne radnje za trajno zbrinjavanje.

Pravni temelj je definiran donošenjem Zakona u 2018. i Pravilnika o ostvarivanju prava o stambenom zbrinjavanju, kojim se stekla mogućnost za prodaju stanova braniteljima po povoljnim uvjetima.

U pripremi ovih radnji izrađen je Elaborat sa obračunom novonastale vrijednosti za upis stanova Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ u Glavnu knjigu stalnih sredstava koja se vodi u Ministarstvu financija HNŽ. Po zaprimljenim zahtjevima sa tehnički ispunjenim uvjetima, uz notarsku obradu, ugovori su upućeni na suglasnost pravobranitelju i Vladi HNŽ.

Odlukom Vlade HNŽ/K na sjednici 29. prosinca 2021. godine dana je suglasnost na potpisivanje prvih ugovora sa korisnicima o kupoprodaji devet stanova u vlasništvu Ministarstva za pitanja branitelja, što je učinjeno 31. prosinca 2021., te je riješena prva grupa zahtjeva branitelja, od toga 6 obitelji poginulih i 3 ratna vojna invalida, koji su stekli uvjete i otklonjena pravna nesigurnost u kojoj su se nalazili posljednjih deset godina.

Slijedeći ciklus potpisivanja ugovora zaključen je 01. rujan 2022. te je tom prilikom zbrinuto još 12 korisnika stanova, od čega 11 iz obitelji poginulih branitelja i jedan RVI.

A novim ciklusom 28. prosinca 2022. potpisano je još 10 ugovora o kupoprodaji od čega su 4 iz obitelji poginulih branitelja i 6 ratni vojni invalidi. Što znači da je do sada ukupno sklopljen 31 kupoprodajni ugovor od kojih su većina u objektu ORKA te dva s drugih adresa.

Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ nastavlja je s radom i pripremama pravne podloge za rješavanje 30 stanova u zgradi JOT i deset pojedinačnih stanova u drugim zgradama u Mostaru dodijeljenih na korištenje braniteljskoj kategoriji. Kako bi se stvorili uvjeti za potpisivanje preostalih ugovora o kupoprodaji nekretnina i konačno trajno stambeno zbrinjavanje obitelji poginulih branitelja, ratne vojne invalide i njihove obitelji.

I ove godine, uz novogodišnju čestitku u prostorijama Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ svečano su uručeni ugovori koji su sklopljeni kod notara Jurice Muse, u nazočnosti članova povjerenstva za odlučivanje po zahtjevima za kupovinu stana dodijeljenim na korištenje po ranijim propisima od strane tijela Uprave/Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ, priopćeno je.