Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je pismo podrške španjolskom premijeru Marijanu Rajoyu povodom proglašenja neovisnosti Katalonije. ''Imajući u vidu dobre i prijateljske odnose naših država, bazirane na međusobnom uvažavanju i razumijevanju, u potpunosti podržavam Vaše aktivnosti u cilju očuvanja ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španjolske'', navodi se u pismu predsjedavajućeg Zvizdića.

Kako je u pismu podrške naglasio predsjedavajući Zvizdić, principi vladavine prava za koje se Rajoy zalaže predstavljaju osnovnu vrijednost svakog demokratskog društva.

''Zbog toga vam upućujem izraze ohrabrenja da ustrajete i uspijete u očuvanju vladavine prava i europskih demokratskih principa, da bi svi građani nastavili živjeti u miru i prosperitetu'', navedeno je u pismu podrške predsjedavajućeg Zvizdića, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, ubrzo po objavljivanju odluke katalonskog parlamenta, pojavio se navodni tweet premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović, u čije ime je na engleskom jeziku napisano da je Parlamentu uputila prijedlog, prema kojem bi Republika Srpska mogla biti prva zemlja koja će priznati neovisnost Katalonije.

Ova objava na Twitteru ubrzo je demantirana iz kabineta Cvijanović: "Povodom pojavljivanja navodnog naloga na društvenoj mreži Twitter pod imenom predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović, obavještavamo javnost da predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ne posjeduje nijedan nalog na društvenim mrežama niti postoji ovlaštena osoba da u ime predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović uređuje bilo kakav nalog na društvenim mrežama".