Osiguravatelji su rezervirali 300 milijuna dolara za pad zrakoplova njemačkog Germanwingsa u francuskim Alpama, u kojem je stradalo 150 ljudi, izvijestila je u utorak njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa.

Iznos obuhvaća financijsku naknadu obiteljima poginulih i trošak srušenog zrakoplova Airbus A320, vlasništvo diskontnog prijevoznka Germanwingsa, kazala je za agenciju AFP glasnogovornica krovne grupe Lufthansa. Time je potvrdila izvješće njemačkog poslovnog dnevnika Handelsblatt.

Aktualna je kataloška cijena tog tipa zrakoplova 93,9 milijuna dolara.

Prema pisanju njemačkog lista, konzorcij osiguravatelja predvodi njemački Allianz, u kojem nisu odmah željeli odgovarati na upite agencije AFP.

Pali zrakoplov Germanwingsa letio je na relaciji Barcelona-Duesseldorf i srušio se u francuskim Alpama. Istražitelji su na temelju uvida u zapis u crnoj kutiji kazali da je kopilot Andreas Lubitz po svemu sudeći zaključao vrata kokpita kako bi onemogućio povratak kapetana i potom zrakoplovom udario u planinu.

U ponedjeljak je poslovni direktor Germanwingsa Oliver Wagner kazao da će kompanija odmah isplatiti obiteljima svih stradalih naknadu od po 50 tisuća eura. Taj će iznos biti uključen u konačni sporazum o naknadi, dodao je.

Pretraga se nastavlja

Pretraga ostataka uništenog zrakoplova na mjestu nesreće Airbusa A320 njemačke tvrtke Germanwings u francuskim Alpama nastavljena je u utorak ujutro, tjedan dana nakon incidenta.

Istražitelji i žandari mogu sada doći do zone pristupnim putom osposobljenim u nedjelju. "Radi se brže, do kasnije i donosi više uzoraka", rečeno je iz žandarmerije.

Istražitelji su skupili i donijeli "više od 4000 komada" olupina aviona i tijela, istaknuo je isti izvor.

Dva su helikoptera kružila iznad mjesta nesreće i okolice u pokušaju pronalaženja drugih elemenata izvan zone potrage. Tijekom dana očekuju se dva helikoptera njemačke vojske.

Ekipe bi trebale "završiti do 8. travnja posao povrata tijela i važnih dijelova zrakoplova, a potom će tvrtka koju plaća Lufthansa očistiti zagađene zone", po tom izvoru.

'Žrtve ćemo prepoznavati mjesecima'

No, identifikacija žrtava nesreće Germanwingsa u francuskim Alpama mogla bi potrajati četiri mjeseca, rekao je vodeći francuski stručnjak na tom polju.

"Ovisno o pronađenim dijelovima tijela, vremenski okvir može varirati od najmanje dva do četiri mjeseca", izjavio je Francois Daoust, šef forenzičnog instituta pri francuskoj nacionalnoj žandarmeriji.

"Bolje je raditi u ritmu znanosti nego srljati i riskirati pogrešku u identifikaciji", rekao je.

Daoust je upozorio da možda neće biti moguće identificirati svih 150 poginulih u nesreći. Poslije prošlogodišnjeg rušenja zrakoplova Air Algerie u Maliju njegov je institut identificirao 115 od 116 žrtava.

"Posljednja žrtva nije identificirana jer nismo uspjeli pronaći ništa od njezinih ostataka", objasnio je.

Zrakoplov Germanwingsa srušio se na većoj visini od letjelice Air Algerie. "Zato ne mogu jamčiti obiteljima svih žrtava da ćemo uspjeti sve pronaći", naglasio je.

Trideset i jedan član njegova instituta trenutačno radi na pretraživanju terena na mjestu nesreće u francuskim Alpama. (Hina)