Snimke spektakularnog lansiranja SpaceX-ove rakete Falcon Heavy obišle su cijeli svijet. I dok su svi bili fokusirani na tehnologiju koja je bila potrebna da bi se raketa sigurno lansirala, odnosno njezini dijelovi sigurno spustili na Zemlju, jedan se YouTuber zapitao - kako zapravo nastaju takve spektakularne snimke?

U svom videu, YouTuber Primal Space, izvrsno je objasnio što je sve potrebno kako biste snimili lansiranje takve rakete. Na lansirnoj rampi tako se nalaze dalekovidne kamere koje prate svaki pomak rakete. Na prvi pogled izgledaju poput nekog vojnog oružja, a ne opreme za snimanje. No, to i nije tako daleko od istine. Naime, te kamere zapravo su dio sustava Kineto, koji se u vojsci koristi za praćenje zrakoplova i projektila.

Snimke koje tako nastanu nisu tu samo kako bi impresionirale gledatelje kod kuće ili bile izvrstan promotivni materijal. One su i veoma važan dio sigurnosnog sustava tijekom lansiranja. Inženjeri koji prate lansiranje, oslanjaju se na te snimke kako bi provjerili putanju i sam rad rakete dok se uspinje prema atmosferi. Upravo je takav sustav pomogao NASA-inim istražiteljima da otkriju što se dogodilo sa letjelicom Columbia koja je eksplodirala prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu 2003. godine.

Kako se, u budućnosti, bude razvijala tehnologija, tako se možemo veseliti i novim, još boljim i spektakularnijim snimkama. Do tad, pogledajte u detalje kako nastaju ove nevjerojatne snimke.