Već duže od 30 godina znanstvenici ne uspijevaju "isključiti" protein poznat kao Ras koji je odgovoran za 30 posto svih slučajeva raka.

Indirektno je uključen u praktično sve oblike te bolesti. Međutim, sada su istraživači Sveučilišta u Torontu otkrili način da ga deaktiviraju koristeći eksperimentalni lijek. Njihovo otkriće moglo bi predstavljati revoluciju u liječenju raka.

U normalnim okolnostima, Ras izaziva rast stanica, ali ovaj protein također izaziva i njihov nekontroliran rast i tako je ključni igrač u mnogim oblicima raka, a u slučaju raka pankreasa, čak 90 posto.

Profesor Michael Hou sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu i njegove kolege otkrili su drugi protein nazvan SHP2 koji je efikasan u "isključivanju" Rasa.

Radeći sa istraživačima Sveučilišta u Indiani, tim je testirao taj inhibitor na miševima sa glioblastomom, najčešćim agresivnim tipom raka mozga.

- Rezultati su bili nevjerovatni. Šokirali smo se, ništa nije pokazalo ovakve efekte - kaže profesor Hou.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu "Nature Communications".

Sljedeći korak za tim iz Toronta bit će suradnja s kirurzima specijaliziranima za kancer na Sveučilištuu u Sjevernoj Karolini, kako bi liječili miševe sa tumorom pankreasa. Ako je SHP2 inhibitor efikasan, istraživači će na osnovu tih rezultata zahtjevati odobrenje za klinička ispitivanja na ljudima.