Rekordne temperature u dijelovima Europe možda su doprinijele smrtonosnom šumskom požaru u Portugalu i izazivanju toplotnog vala koji trenutno hara dijelovima Francuske, upozorili su znanstvenici Svjetske meteorološke organizacije (WMO), prenosi agencija Anadolija.

Znanstvenik Omar Baddour iz WMO-a rekao je i da su drugi regiji u svijetu iskusili visoku toplotu.

“Dijelovi Europe, Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Sjedinjenih Američkih Država susreli su se sa rekordnim temperaturama u svibnju i lipnju“, kazao je Baddour.

On je upozorio na toplotne valove i visoke temperature u evropskim zemljama, te rekao da je izdano drugo najviše upozorenje za vrućinu u Portugalu i Francuskoj, gdje se očekuju izvanredno visoke temperature do petka.

“Izuzetno visoke temperature oko 40 stupnjeva Celzijusa ozbiljno su doprinijele požaru u Portugalu, što je dovelo do desetina izgubljenih života“, naglasio je Baddour.

Šumski požar u portugalskom području Pedrogao Grande usmrtio je 61 osobu. Više od 1.500 vatrogasaca borilo se sa vatrom koja se brzo širila zbog visokih temperatura i jakog vjetra.

Baddour je kazao i da se u Portugalu pet općina nalazi u najvećem riziku od požara, dok ih je 58 s vrlo visokim rizikom.