Gotovo 400 svjetskih znanstvenika potpisalo je otvoreno pismo republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu, kritizirajući ga zbog najave da će se povući iz Pariškog klimatskog sporazuma te upozorilo da bi njegov izbor za američkog predsjednika imao teške posljedice po okoliš.

"Napuštanje pariškog sporazuma svijetu bi poslalo samo jednu poruku, da Sjedinjene Države nije briga za klimatske promjene", kaže se u pismu.

"Posljedice 'parexita' po globalnu zajednicu bile bi teške i dugotrajne, i po naš planet i po vjerodostojnost Sjedinjenih Država", dodaje se.

Pismo je potpisalo 375 znanstvenika iz svijeta, uključujući slavnog fizičara Stephen Hawkinga. Većina potpisnika su znanstvenici s prestižnih američkih sveučilišta poput Harvarda, Cambridgea, Columbije i drugih. Na klimatskom summitu u Parizu prošle godine čelnici 190 zemalja prihvatili su sporazum za zaštitu Zemlje.

"Jako smo zabrinuti što je republikanski kandidat za predsjednika najavio američko napuštanje sporazuma", kaže se u pismu. Sjedinjene Države moraju imati veliku ulogu u razvoju inovativnih rješenja za problem emisije stakleničkih plinova", rekli su znanstvenici.

"Odustajanje od pariškog sporazma smanjuje mogućnost da će Sjedinjene Države imati globalnu ulogu, političku, ekonomsku i moralnu. Mi si to ne možemo priuštiti", naglasili su znanstvenici, prenosi Hina.