Istraživači s MIT-a i Berkeley Sveučilišta objavili prije 4 dana svoje revolucionarne rezultate u časopisu Science.

Ovaj izum može izdvojiti vodu iz atmosfere u uvjetima u kojima je relativna vlažnost niska (oko 20 posto), što je čini potencijalno korisnom čak i u područjima s velikim sušnim razdobljima.

Uz činjenice kako se procjenjuje da 1 od 10 osoba nema pristup čistoj vodi te da se čak 4 milijarde ljudi na svijetu suočava s ozbiljnom nestašicom vode, potencijal ove tehnologije je zbilja ogroman.
„Ovaj projekt nudi novi način iskorištavanja vode iz zraka koji ne zahtijeva visoku relativnu vlažnost te je puno više energetski učinkovita od ostalih postojećih tehnologija”, izjavila inženjerka Evelyn Wang s MIT-a.

U osnovi, sustav apsorbira i zadržava zrak u veoma sitnim porama. Kada se tomu doda sunčeva svjetlost, molekule vode unutar zatvorenog zraka se otpuštaju i kondenziraju u pitku H2O.

Koristeći samo 1 kilogram posebno dizajniranog materijala (MOF) ovaj uređaj može izdvojiti skoro 3 litra vode tijekom 12 sati.

Ova genijalan sustav još nije spreman za komercijalnu proizvodnju, ali znanstvenici imaju velike planove za njegovu tehnologiju.

„Postoji sigurno potencijal da se poveća količine izdvojene vode. To je sada samo pitanje daljnjeg inženjeringa“, izjavio je inženjer Omar Yaghi s Berkleya.