Kako raste upotreba mobilnih telefona, neka se djeca počinju njima igrati i prije nego počnu govoriti. Nova studija sugerira da ove naprave mogu uzrokovati da djeca počnu kasnije govoriti. Znanstvenici se nadaju da će ova saznanja obeshrabriti roditelje da dozvoljavaju svojoj djeci korištenje medija s ekranom prije navršenih 18 mjeseci, piše Telegram.hr.

Znanstvenici sa Sveučilišta Toronto pratili su efekte naprava s ekranom u ranim godinama razvoja dječje kominikacije. Dr. Catherine Birken, starija autorica studije, kaže da pedijatri savjetuju ograničenu dozvolu korištenja ovih uređaja kod beba i djece do dvije godine, a ova studija ukazuje na to kako upotreba pametnih telefona i tableta kod tako malene djece postaje dosta uobičajena.

Studija promatrala 894 djece

Ovo je prva studija koja je ustanovila vezu između ovih uređaja i povećanog rizika kašnjenja razvoja govora. Studija je promatrala 894 djece od 6 mjeseci do dvije godine. Što je vrijeme koje su proveli u igranju s ekranima bilo dulje, djeca su pokazivala veća zaostajanja u govoru.

Svakih 30 minuta produženja vremena provedenog na telefonu, značilo je 49 posto veći rizik kašnjenja u govoru. Srećom, nije primjećeno nikakvo drugo zaostajanje u komunikaciji, kao u govoru tijela i socijalnoj interakciji.

Može uzrokovati i razrokost

Osim toga, djeca koja puno koriste pametne telefone mogu početi razvijati razrokost, prema znanstvenicima iz Južne Koreje. Istraživanje je rađeno jer je primjećena pojava pojačane razrokosti kod južnokorejske djece. Djeca telefon drže bliže licu pa i to može biti razlog pojave strabizma ili škiljavosti.

Liječnicima je uspjelo obrnuti simptome strabizma kada je djeci bila uskraćena upotreba pametnih telefona kroz 2 mjeseca. Znanstvenici se nadaju da će njihovo istraživanje podržati preporuke da se nikakvi ekrani ne daju djeci mlađoj od barem 18 mjeseci.