Istražujući planetu za koju su mislili da slobodno luta svemirom, grupa znanstvenika i astronoma je otkrila da se ona ustvari kreće u orbiti oko svoje zvijezde od koje je udaljena oko trilijun kilometara, prenosi Anadolu Agency (AA).

Znanstvenici su tako otkrili najveći solarni sustav do sada registriran u svemiru, a čine ga planeta 2MASS J2126-8140 i crvena zvijezda TYC 9486-927-1 oko koje se ta planeta kreće.

Udaljenost između planete i zvijezde u centru novootkrivenog sustava je 7.000 veća od udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Za jedan krug oko njene zvijezde, planeti spomenutog sustava je potrebno oko milijun godina da napravi jedan krug oko svoje zvijezde.

Profesor s Nacionalnog sveučilišta u Australiji Simon Murphy je kazao da je novootkriveni solarni sustav trostruko veći od dosad poznatog najvećeg sustava u svemiru. Tvrdi da su i znanstvenici iznenađeni da tako lagan objekat orbitira na tako velikoj udaljenosti od svoje zvijezde.

Zvijezda 2MASS J2126-8140 je čak 15 puta veća od Jupitera, najveće planete našeg sunčevog sustava.

Novootkriveni solarni sustav je od Zemlje udaljen oko 100 svjetlosnih godina ili šest oktilijuna milja (ovaj broj ima 27 nula).