Tim japanskih znanstvenika objavio je otkriće čak 15 novih planeta koji se nalaze u orbiti oko male hladne zvijezde u blizini našeg solarnog sustava.

Znanstvenici s tokijskog Instituta za tehnologiju do otkrića su došli prilikom istraživanja zvijezda poznatijih kao crveni patuljci.

Jedan od najsjajnijih crvenih patuljaka udaljen je oko 200 svjetlosnih godina od Zemlje, a u svojoj orbiti ima čak tri planeta koji bi mogli postati super-Zemlje i koji su nešto veći od Zemlje. Upravo jedna od tih novih super-Zemalja mogla bi biti naseljiva jer se nalazi u "naseljivoj zoni" orbite i na sebi, prema svemu sudeći, ima tekuću vodu.

Otkriće je temeljeno na podacima koje su prikupile različite NASA-ine sonde, ali i na podacima dobivenim promatranjem kroz teleskope sa Zemlje.

Planet K2-155d (kako se super-Zemlja trenutno zove), mogao bi imati atmosferu i sastav veoma sličan Zemljinom, no znanstvenici te podatke još moraju potvrditi.

U našim simulacijama, atmosfera i sastav planeta izgledali su slični Zemljinim, no nema garancije da je zaista tako, rekao je voditelj tima Teruyuki Hirano.

Kako bi potvrdili da se zaista radi o planetu na kojem je potencijalno moguć život, znanstvenici bi morali dobiti točnija mjerenja temperature i sastava atmosfere.

Nadaju se da bi daljnja istraživanja mogla dati odgovore na ta pitanja i pokazati kako u svemiru postoji još planeta na kojima je moguć život poput našeg.