Sumporom-bogat spoj iz češnjaka, pod nazivom alicin, učinkovito je sredstvo protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, bez toksičnih nuspojava.

Proklijali češnjak, stariji češnjak sa svijetlim zelenim izdancima nastalim iz svojih klinčića, obično se smatra da im je uvelike došao kraj i rutinski bivaju bačeni u smeće bez razmišljanja.

Dok neka starija biljna hrana koja počne klijati, kao krumpir na primjer, zapravo može biti opasna, jer oslobađa otrovne kemikalije koje mogu ugroziti ljude, to nije slučaj sa proklijalim bijelim lukom.

Zapravo, studija koju financira Korejski Institut za planiranje i evaluaciju tehnologije, nedavno je objavljena u časopisu ACS poljoprivredne i prehrambene kemije, utvrđeno je da proklijali češnjak ima još veće antioksidantne aktivnosti od svoje mlađe, svježije braće.

Istraživači su znali da, kada se sadnica pretvori u zelenu biljku, ona tada proizvodi mnoga spojeva, od kojih neka štite biljku od patogena.

Istraživač dr. Jong-Sang Kim, objasnio je:

“Biljke su vrlo osjetljive na napade bakterija, virusa i insekata tijekom klijanja. Njihova sposobnost da proizvode razne kemikalije naziva se phitoalekins i ona omogućuje biljkama da se brane. Većina od njih su toksični za mikroorganizme i insekte, ali i korisni za ljudsko zdravlje”, naglasio je.

 Kimova skupina ustanovila je da se sličan proces može odvijati i kada zeleni izdanci rastu od starijih češnjeva češnjaka. Oni su utvrdili da su izdanci iz češnjaka, koji su nikli za pet dana imali najveću antioksidantnu aktivnost, dok su izdanci iz sirovog češnjaka imali manju antioksidantnu aktivnost.
Kada zavirimo u materiju malo dublje, vidimo da je klijanje promijenilo metabolički profil češnjaka: Metabolički profil češnjaka koji je nikao za pet do šest dana bio je različit od metaboličkog profila češnjaka niklog za četiri dana ili manje.

Istraživači su zaključili da klijanje može biti održiva metoda da se poveća antioksidativni potencijal češnjaka.

Proklijali češnjak u odnosu na sirovi dokazano pojačava protuupalno, imuno-ubrzanje, kardiovaskularne zdravstvene zaštite te ima sposobnost ubiti 14 vrsta stanica raka.

Zato samo naprijed, zgrabite nekoliko domaćih, organskih, glavica češnjaka s tržišnih polica i jednostavno im omogućite da klijaju u vašoj ostavi ili skladišnom ormaru kako bi povećali svoja antioksidantna svojstva. Na ovaj način možete se zaštititi od najopakijih bolesti.