Znanstvenici već nekoliko godina prate misteriozni ponavljajući radiosignal iz svemira i sve su bliže otkriću njegova izvora, prenosi CNN.

Svemirski radio-bljeskovi obično traju milisekundu, a izvor im je nepoznat. Mnogi vjeruju da se radi o signalima napredne izvanzemaljske civilizacije.

Brzi radiosignali nisu rijetkost u svemiru, no brzi radio-izboj FRB 121102, koji je otkriven 2012. godine, jedini je poznati signal koji se ponavlja. Prošle godine otkriveno je da dolazi iz patuljaste galaksije u kojoj se rađaju zvijezde, koja je od Zemlje udaljena 3 milijarde svjetlosnih godina.

Rezultati novih istraživanja o tom radiosignalu objavljeni su u časopisu Nature i prezentirani na ovotjednom sastanku Američkog astronomskog društva u Washingtonu.

Hipoteze o nastanku signala

Prema istraživačima, signal svake milisekunde oslobađa "monstruoznu" količinu energije, koliku Sunce oslobodi tijekom cijelog dana. Radijski izboji su polarizirani i dolaze iz okruženja koje ima nevjerojatno snažno magnetsko polje.

Kada radiovalovi prođu kroz magnetsko polje, iskrive se po principu Faradayeve rotacije. Što je magnetsko polje snažnije, to je jača rotacija vala. Stupanj rotacije posljednjeg mjerenja FRB-a je među najvećima ikad izmjerenima.

Znanstvenike zanima jesu li dvije jedinstvene značajke FRB 121102, ponavljanje i velika Faradayeva rotacija, povezane.

Dvije su hipoteze o uzroku tako snažnog magnetskog polja: znanstvenici smatraju da se izvor ponavljajućeg svemirskog signala nalazi u blizini masivne crne rupe ili pak unutar moćne maglice.

Neutronska zvijezda

Prema autoru istraživanja Jasonu Hesselsu sa Sveučilišta u Amsterdamu, blizina crne rupe objasnila bi ponavljanje signala i stvorila pravu vrstu okruženja za njegov nastanak, no znanstvenici nisu sigurni da bi tako velika crna rupa mogla postojati u patuljastoj galaksiji.

Ako signal dolazi iz maglice, to jest međuzvjezdanog oblaka plina ili prašine, to bi također objasnilo njegovo ponavljanje i postanak. No, ta je maglica milijun puta sjajnija od Rakove maglice koja se nalazi u našoj galaksiji, a koja je i sama izrazito sjajna.

Najnoviji nalazi podupiru tezu da je izvor signala neutronska zvijezda ili pulsar, visoko-magnetizirana i rotirajuća neutronska zvijezda.

Kako izvor baca kratke izboje u trajanju od 30 mikrosekundi do 9 milisekundi, pretpostavlja se da je njegov promjer oko 10 kilometara. To odgovara veličini neutronske zvijezde.

Možda nam signale šalju svemirci

Međutim, znanstvenici ne mogu u potpunosti isključiti hipotezu o vanzemaljskoj civilizaciji.
Istraživači se nadaju da će novim radijskim teleskopima moći bolje istražiti takve signale. Predviđaju da se svakog dana u svakom području neba koje teleskopi mogu motriti događa 10.000 brzih radio-izboja.

Žele otkriti ponavljaju li se izboji u određenim intervalima te saznati pravu prirodu ponavljajućeg signala.

"Tim promatranjima nadamo se potvrditi jednu od dvije suprotstavljene hipoteze, da izboji dolaze iz neutronske zvijezde koja se nalazi u blizini crne rupe ili unutar moćne maglice", kaže Hassels.

Index.hr