Hrvatska nogometna reprezentacija uspjela je pobjedom u Kijevu protiv Ukrajine (2:0) osigurati dodatne kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. godine u kojima će imati status nositelja.

Dva pogotka za Vatrene postigao je Andrej Kramarić u 62. i 70. minuti i tako odveo Hrvatsku prema ždrijebu u Zürichu koji će se održati 17. listopada. Tamo će joj mogući protivnici biti Grčka, Republika Irska, Sjeverna Irska ili Švedska.

Nakon susreta oduševljen je bio i novi izbornik “Vatrenih” Zlatko Dalić.

“Prvo ću se zahvaliti svim igračima koji su odradili perfektnih 90 minuta u Kijevu. Odradili su apsolutno sve što smo se dogovorili i o čemu smo pričali prije utakmice. Bio je veliki pritisak uoči utakmice i iza mene su dva vrlo teška dana, ali, sreća prati hrabre. Mi sada moramo biti pametni i mirni jer ovo je bio samo mali korak prema Rusiji”.

Uoči same utakmice bilo je nekih promjena u momčadi?

“Nismo imali puno vremna za treninge, ali znali smo da je Ukrajina najopasnija po bokovima i tu smo ih uspjeli zatvoriti. Osim toga dao sam i malo više slobode u igri Luki Modriću. Na kraju, moram zahvaliti i bivšem izborniku Anti Čačiću i njegovim suradnicima koji su odradili veliki posao prije ove utakmice. Ali, ponavljam, ovo je samo mali korak.

Kramarića ste dugo čekali i na kraju je eksplodirao?

“On je na početku imao neki drugi zadatak, ali onda su se on i Mandžukić zamijenili i to je na kraju urodilo plodom”.

Hrvatska se za razliku od utakmice protiv Finske ovog puta nije povukla nakon vodstva?

“Igrali smo povučenije u prvom dijelu, ali smo ih onda pričekali i malo se otvorili u nastavku. Nema razloga za povlačenje jer se onda obično dogodi neki prekid ili pogreška i uslijedi glupost“.

Dodatne kvalifikacije i potencijalni suparnici?

“Ne želim o tome sada razmišljati. Nema nikakvog presinga, idem kod svojih prijatelja i obitelji se malo odmoriti i uživati u ovome”.

Hoćete li ostati izbornik i za dodatne kvalifikacije, što ste dogovorili sa Savezom?

“Dogovorili smo da vodim uovu utakmicu, a dalje ćemo vidjeti. Kada sam prihvatio ovaj poziv nisam dvojio niti sekunde. Za Hrvatsku bih i pješice došao ovdje ako treba, ali za dalje ćemo vidjeti. Imam svoj status i karijeru i za to sam se izborio sam. Čuo sam puno negativnih komentara posljednjih dana i ne razumijem čemu sve to? Nitko me nije nigdje gurao, moj rad i moja karijera su me doveli do ovoga”, kazao je Zlatko Dalić u razgovoru za HTV neposredno nakon velikog trijumfa Hrvatske u Kijevu.