Njemačka je već desetljećima obećana zemlja velikom broju Hrvata, a problem iseljavanja posebno je izražen u posljednje četiri godine, odnosno ulaskom RH u Europsku uniju. Tijekom 2016. u Njemačku se iz Hrvatske iselilo ukupno 55.970 osoba. Kada je riječ o BiH, samo Hrvata katolika su se tijekom prošle godine iselila 15.494. Također, najviše u Njemačku.
Dragocjeno iskustvo

Za odlazak se najčešće odlučuju mladi ljudi koji u te dvije zemlje ne vide perspektivu. Dvadesetpetogodišnji Martin Kowalski, rođeni Nijemac, tvrdi suprotno. Taj mladić je, nakon završene srednje škole u Njemačkoj, studentske dane odlučio provesti u Hrvatskoj, a praksu odraditi u Bosni i Hercegovini. Naime, Martin studira medicinu u Splitu, a dio stručne prakse odradio je u Domu zdravlja Tomislavgrad.

Znanje koje je stekao u ove dvije zemlje smatra dragocjenim te ne bježi od toga da bi danas, sutra svoju budućnost mogao graditi baš u nekoj od ovih zemalja. - Rođen sam i odrastao u Njemačkoj, u malom mjestu Giengen, nedaleko od Ulma.

Otac mi je Nijemac, a majka Hrvatica. Nakon mature proveo sam godinu dana kao volonter u Gansu, najsiromašnijoj provinciji sjeverozapadne Kine. Tada sam iskoristio slobodno vrijeme tražeći na internetu gdje bih, osim u Ulmu, mogao studirati medicinu....

Dnevnik.ba