''Ovo je kreiran pritisak, svaki dan tu su bile druge radnice, mi znamo i stan u kojem su bile. Pogledajte ipak slike. Mi smo riješili Krivaju, a nisu prosvjedovali. Ovo je netko kreirao. Ovo s radnicama je bilo nepotrebno. Imam dokaze da su se radnice mijenjale'', rekao je premijer FBIH Fadil Novalić optužujući radnice Borca da su nepotrebno prosvjedovale.

Naime Fadil Novalić je večeras gostovao u emisiji Pressing zajedno s sindikalnim liderom Ismetom Bajramović i predstavnikom poslodavaca Adnanom Smailbegović.

Rasprava u studiju N1 televizije bila je žestoka, a gosti su prezentirali svoje kalkulacije koje bi proizvela promjena federalnih zakona o porezima na doprinos i dohodak.

Premijer Novalić je tijekom rasprave iznio šokantne tvrdnje o prirodi prosvjeda radnica konfekcije Borac ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Njihovim prosvjedima na kraju su se pridružili i građani Sarajeva. Novalić tvrdi da su prosvjedi bili izrežirani, da su se radnice mijenjale, a on ima dokaz o tome gdje su spavale.

''Povezali smo i za Vitezit, a ni oni nisu bili tu. Povezat ćemo i za druge firme sljedeći tjedan. Staž će biti uvezivan za sve one koji dođu do mirovine. Niko ne zna da li je to 60.000'', kazao je Novalić.

Sindikati trebaju plaćati dio za uvezivanje staža

Zanimljiv komentar na problem uvezivanja radnog staža imao je Smailbegović.

''Uvezivanje radnog staža meni sliči na ranjenika koji je došao u bolnicu, daju mu transfuziju, a on krvari. Prvo treba zaustaviti krvarenje. Imam uvid u financijsko stanje Sindikata. Neka oni plaćaju dio novca za uvezivanje staža'', ispričao je Smailbegović.

''Nas pitaju zašto nismo prosvjedovali za Prvi svibanj. Odgovor se sam nameće. Ja sam večeras ovdje kao predsjednik Sindikata, ali ima nešto. Dužnosnici su nas pitali zašto nismo protesvjedovali'', kazao je Ismet Bajramović na početku emisije.

''Suradnja s poslodavcima i Sindikatom je sve struktuiranija, oba partnera vidim kao veliku pomoć. Značajno je razvijati ono što se zove socijalni dijalog'', dodao je federalni premijer Novalić.

Što od reformi imaju radnici, poslodavci i vlast?

''Ne osjećam se kao kršitelj prava radnika, nipošto. I ove zakone gledamo da su izrazito socijalno orijentirani. Ne idemo protiv prava radnika, mi imamo pozitivan trend u zapošljavanju. Mi ne ukidamo topli obrok, mi omogućujemo da bez ikakvog poreza hranite ljude. Vlada je održala svoju riječ i obavezu da je fiskalno neutralna. Mi nećemo uzeti više novca. Neki će izgubiti, a neki će dobiti jer nisu svi jednaki'', dodao je Novalić dok je predstavnik poslodavaca naglasio da je će se zakonima uvesti dosta reda.

''Pozitivna strana je da će se zakonima uvesti dosta reda. Visinu plata ne definira Vlada već tržište. Kako stvari stoje, te će plaće biti sve više i više jer je sve manje radnika koji su spremni da rade za 500, 600 i 700 maraka. Puno radnika odlazi vani'', kazao je Adnan Smailbegović i dodao:

''Ovaj zakon će nekim dobro doći, financijskom ili javnom sektoru. Ovdje su problem radnici s nižim primanjima. 12 milijuna iz dijela s nižim će se preliti u ovaj dio s većim platama da bi fondovi ostali neutralni. Nešto će se ispeglati porezom na dohodak, ali 9 milijuna će mjesečno odlaziti na teret ljudi s nižim plaćama. Mi cijenimo da su opterećenja na rad u BiH trenutno visoka'', rekao je Smailbegović.

Reforme su varka

Prema mišljenju sindikalnog lidera Bajramović, reforme su varka.

''Mislimo da će poslodavac prihvatiti veći izdatak i za platu i za doprinos. I na minimalac bi po sadašnjem bi plata trebala biti 611 maraka. Po novom bi trebala biti 623, ali ko garantira da će to poslodavac platiti. Reforme su varka, ja sam se iznenadio kad sam bio u Parlamentu na raspravi'', kazao je Bajramović i zaključio:

''Moj otac je morao platiti ovcu da plati porez. Mene optužuju da sam bio blizak s Nerminom Nikšićem i njegovom Vladom. Ali ja radim svoj posao, uvijek ću biti za radnike. Imamo dva organa federalna : Parlament i Vlada FBiH i oni ne funkcioniraju, nisu funkcionirali ni u prošlosti, a pogotovo prije'', dodao je Bajramović.