Žene iz Saudijske Arabije koje ulaze u brak odsad će dobiti kopiju bračnog ugovora, privilegiju koja je dosad bila rezervirana isključivo za muškarce u ovoj ultra-konzervativnoj državi, priopćilo je ministarstvo pravde Saudijske Arabije, piše Guardian.

Sudeći prema ministru pravde Walidu al-Samaaniju, klerici koji budu registrirali brak između muškarca i žene će morati osigurati da žene budu svjesne svojih prava u kontekstu ugovora i obveza.

Ova odluka za cilj ima da "zaštiti prava žena i olakša joj određene procedure", navodi se u izjavi ministarstva za pravdu.

Navodi se i kako je ženi potrebno da posjeduje ovaj dokument u slučaju određenog spora sa suprugom ili slučaja u kojem završe na sudu.

U kontekstu islamskog prava, žene u Saudijskoj Arabiji moraju imati dozvolu za vjenčanje od svojih muških staratelja.

One također trebaju imati i dozvolu da putuju ili rade, a nije im dozvoljeno da voze automobile, te u javnosti moraju biti pokrivene od glave do pete i ne smiju nositi odjeću ili šminku koja ističe njihovu ljepotu.

Pored toga, kad izlaze u javnost, žene uvijek moraju imati pratnju, te ne smiju komunicirati s muškarcima. Ne smiju se baviti sportom, ići na plivanje, niti isprobati odjeću prilikom šopinga.