Životni vijek žena u Bosni i Hercegovini duži je za gotovo pet godina nego kod muškaraca, piše Večernji list BiH. Naime, prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, očekivana dužina života pri rođenju za stanovnike BiH je 76,65 godina, pri čemu je za muškarce 74,22 godine, a za žene je nešto duža - 79 godina.

Prerana smrt

Slično tome, prema procjeni Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, očekivana dužina života pri rođenju za 2014. godinu iznosila je 78,15 godina. Kako se navodi u informaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH, procjena dužine života za žene je 80,16, a za muškarce 76,13 godina. Praćenje prerane smrtnosti (smrt prije 65 godina dobi) pruža korisne informacije za razvoj zdravstvene politike, kao i programe i intervencije za prevenciju bolesti i nastanak invaliditeta. U odnosu na spol, rizik od prerane smrti je 50% veći za muškarce.

Općenito, više od 70% smrti javlja se u dobnoj skupini iznad 65 godina, navodi se u spomenutoj informaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Kako se navodi u informaciji o zdravstvenom stanju stanovništva u FBiH, udio prerane smrtnosti u ukupnom mortalitetu u Federaciji BiH u 2014. godini je iznosio 24,6% i pokazuje trend opadanja od 2004. godine kada je bio 28,2%. Vodeći uzroci smrti stanovništva su oboljenja cirkulacijskog sustava s udjelom od 51,9% svih uzroka, te maligne neoplazme s 21,8% udjela. Ove dvije skupine čine oko tri četvrtine svih uzroka smrti. Slijede endokrina i metabolička oboljenja s poremećajima u prehrani. Među pet vodećih uzroka smrti stanovništva u 2014. godini svrstavaju se i oboljenja respiratornog sustava. Simptomi, znaci i nenormalni klinički i laboratorijski nalazi u 2014. godini bilježe smanjenje udjela u odnosu na prethodne dvije godine i znak su još nedovoljno dobre kvalitete podataka mortalitetne statistike. Ozljede se od 2008. godine ne pojavljuju među pet vodećih skupina uzroka smrti.

"Vodeći su uzroci smrti povezani s visokom prevalencijom faktora rizika, te porastom udjela kroničnih bolesti u obolijevanju stanovništva. Kao i prethodnih godina, u 2014. vodeće oboljenje kao uzrok smrti stanovništva je moždani udar, potom slijedi akutni infarkt miokarda, na trećem mjestu je kardiomiopatija, slijedi srčani zastoj i kao peto oboljenje kao uzrok smrti je esencijalna hipertenzija", navodi se u informaciji o zdravstvenom stanju stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U istom dokumentu se nadalje ističe kako su se vodeći uzroci smrti kod žena mijenjali u razdoblju od 2010. do 2014. godine, pa su u 2014. godini vodeći bili moždani udar, koji bilježi lagani i kontinuirani trend opadanja, slijedi kardiomiopatija, srčani zastoj, akutni infarkt miokarda, koji ima najveću stopu u posljednjih pet godina, te esencijalna hipertenzija , koja se prvi put u 2012. godini pojavljuje na petom mjestu i u 2014. godini ima jednaku stopu kao i 2013. godine.

Životne navike

Ovo se može povezati sa životnim navikama stanovništva.

U istoj godini muškarci su najčešće umirali od akutnog infarkta miokarda koji bilježi značajan porast u odnosu na tri prethodne godine, kada je imao trend blagog pada, potom od malignih neoplazmi bronha i pluća, slijedi moždani udar, zatim srčani zastoj, koji ima lagani trend opadanja i kao peto vodeće oboljenje koje je uzrok smrti kod muškaraca u Federaciji BiH bilježi se kardiomiopatija koja ima lagani trend opadanja.

Kao i prethodnih godina, u 2014. godini među uzrocima smrti vodeća je maligna neoplazma bronha i pluća koja bilježi trend blagog rasta, slijedi maligna neoplazma želuca, maligna neoplazma dojke, čiji trend je također u blagom porastu, maligna neoplazma jetara i intrahepatalnih žučnih vodova.