Samo osam posto promatranih žena i muškaraca nakon korištenja toaleta je na ispravan način opralo ruke. Žene temeljitije peru ruke od muškaraca nakon obavljanja nužde, pokazalo je njemačko istraživanje koje zaključuje da se oba spola trebaju dodatno popraviti.

Prema istraživanju privatnog sveučilišta SRH u jugozapadnom gradu Heidelbergu 11 posto promatranih muškaraca nije uopće opralo ruke nakon odlaska na WC kao ni tri posto žena. Vodu i sapun koristilo je 82 posto žena, ali tek 51 posto muškaraca, piše Hina. "Za potrebe istraživanja 10 studenata psihologije promatralo je ruke oko tisuću posjetitelja javnih zahoda tijekom jednog mjeseca", kazao je u utorak voditelj istraživanja Frank Musolesi.

"Studenti su stajali neprimjetno u prostorima za pranje ruku u javnim WC-ima u restoranima brze hrane, uslužnim prostorima na autoputovima, željezničkim stanicama te u WC-u sveučilišne kantine", kazao je Musolesi.

Ranije istraživanje saveznog ureda za zdravstveno prosvjećivanje provedeno 2013. utvrdilo je da je 95 posto muškaraca odgovorilo kako "gotovo uvijek" opere ruke nakon upotrebe WC-a a takav odgovor dalo je i 98 posto žena. Savezni ured preporučuje da pranje ruku sapunom i vodom traje najmanje 20 sekundi nakon upotrebe zahoda i da se pritom ne zaboravi temeljito oprati i prostor između prstiju.

Prema istraživanju sveučilišta u Heidelbergu samo je osam posto promatranih žena i muškaraca na taj način opralo ruke nakon korištenja toaleta. Sedam posto ruke nije opralo, 27 posto samo je vodom namočilo ruke a 58 posto koristilo je sapun i vodu ali ruke nije opralo dovoljno temeljito.