Stručnjaci s Loughborough University u Engleskoj, kažu kako je ženama potrebno više sna nego muškarcima, jer su njihovi mozgovi su složeniji, piše News.

''Ženski mozak funkcionira drugačije, pa im je potrebno više sna. Zbog sposobnosti da istovremeno obavljaju nekoliko stvari, žene puno više koriste mozak od muškarcaca'', kaže profesor Jim Horne.

Istaknuo je i kako loš san utječe na osobe koje imaju dva X kromosoma više.

''Kod žena je loš san povezan s visokim razinama psihološkog nemira i pojačanih osjećaja agresivnosti, depresije i bijesa. Ovi osjećaji ne odražavaju se jednako na san kod muškaraca'', dodaje Horn.

Novo otkriće potvrđuje istraživanje provedeno na Duke University 2013. godine kada su znanstvenici otkrili kako pojedine žene i psihički i fizički pate više od muškaraca ako manje spavaju.

Osim većeg rizika od srčanih bolesti, depresije i psiholoških problema, žene koje ne spavaju dovoljno imaju veće šanse za stvaranje krvnih ugrušaka, što može dovesti do moždanog udara.

''Otkrili smo da su žene depresivnije, bjesnije i znatno agresivnije ujutro ako se nisu napsale'', kaže doktor Michael Breus.

Zdravstveno stanje muškaraca nije blisko povezano s količinom sna.