Zemljina atmosfera djeluje vrlo, vrlo krhko. To je problem o kojem definitivno moramo povesti računa, poručio je putem satelita američki astronaut Scott Kelly (52) s Međunarodne svemirske postaje .

Tamo je još od ožujka prošle godine, a uskoro bi se trebao vratiti. Kelly je posebno zabrinut za dijelove Azije i srednje Amerike, za koje tvrdi da su jako zagađeni.

- To zagađenje se s 400 kilometara visine, na kojoj se nalazim, vidi kao gusta magla. Rekao bih da cijeli taj prizor izgleda bolesno - zgrožen je astronaut. Zabrinuli su ga i neki vremenski sustavi koje je proučavao.

- Tropski cikloni, kao vrlo intenzivni poremećaji u atmosferi, počeli su se pojavljivati na neočekivanim mjestima, odnosno na mjestima koja definitivno nisu tropska i to je problem - rekao je Kelly.

Tijekom svoje misije bio je vrlo aktivan na društvenim mrežama te je često objavljivao fotografije rijetkih fenomena iz svoje jedinstvene perspektive.

Amerikanac će uskoro okončati svoju jednogodišnju misiju u svemiru , a u cijeloj karijeri dosad je tamo proveo 501 dan. U svemiru je tako proveo više od bilo kojeg američkog astronauta, prenosi 24sata.hr. Njegova misija uključuje medicinska mjerenja koja mora provoditi na sebi. Kelly će nakon toga u suradnji s liječnicima izdati studiju o usporedbi svojeg zdravstvenog stanja sa stanjem njegova brata blizanca koji je na Zemlji i umirovljeni je astronat. Tako će pokušati rasvijetliti kako dulji boravak u svemiru utječe na ljudsko tijelo. Znanstvenici očekuju da će zbog zračenja, izmjena u prehrani i ostalih učinaka duljeg boravka na svemirskoj postaji, Scott brže starjeti od brata Marca koji će biti na Zemlji.

- Prolazak vremena je malo zbunjujući kad si u svemiru. Čini mi se kao da sam ovdje puno više od godinu dana. Jedva se čekam vratiti - rekao je Amerikanac koji je u svemiru s Rusom Mihajlom Kornjenkom.