Bivša tajna agentica američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Valerie Plame Wilson pokrenula je kampanju za prikupljanje milijarde dolara za kupovinu Twittera kako bi predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu zabranila pristup toj društvenoj mreži, prenosi agencija Anadolija.

"Ukoliko Twitterovi rukovoditelji ne žele ugasiti Trumpovo nasilje i mržnju, onda je to na nama", napisala je, koristeći hashtagove #BuyTwitter i #BanTrump.

Na stranici "GoFundMe", gdje prikuplja sredstva, Wilson upozorava da Trumpove objave na Twitteru "štete državi i navode ljude na pogrešan put".

U kampanji započetoj 18. augusta do danas uspjela je prikupiti skoro 80.000 dolara.

Budući da je kupovna vrijednost Twittera 12,3 milijarde dolara, Wilson ne bi bila u mogućnosti sama odlučivati o pitanjima poput ovih, ali bi kao značajan akcionar imala određen uticaj u kompaniji.

Twitter se nije oglašavao povodom pomenute kampanje.

Wilson je napustila CIA-u 2005. godine nakon što je njen identitet procurio u medije posredstvom zvaničnika u administraciji Georgea W. Busha 2003. godine. Vjeruje se da je curenje informacija bilo s ciljem da se diskreditira njen suprug Joe Wilson, bivši diplomat koji je kritizirao Bushovu invaziju na Irak.