Vlada Federacije BiH dala je suglasnost na Odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda za zapošljavanje za prodaju imovine stečajnog dužnika Dita d.d. Tuzla - u stečaju neposrednom pogodbom.

Federalnom zavodu za zapošljavanje, kao razlučnom povjeritelju u stečajnom postupku Dita d.d. Tuzla - u stečaju, data je suglasnost za prodaju imovine stečajnog dužnika neposrednom pogodbom na ponuđenu cijenu i planiranu raspodjelu sredstava ostvarenih prodajom ponuđaču Bingo d.o.o. Tuzla.

Dana je suglasnost na Plan poslovanja JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar za 2017. godinu kojim su obuhvaćeni svi strateški ciljevi poslovanja i poslovnih aktivnosti za postizanje najboljih rezultata u infrastrukturnoj izgradnji, upravljanju i održavanju autocesta i brzih cesta, te investicije koje se odnose na izvlaštenje, izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH.

Vlada FBiH usvojila je Program utroška sredstava "Tekući transferi neprofitnim organizacijama - potpora udruženjima potrošača" utvrđenih u Proračunu FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu trgovine u iznosu od 70.000 maraka. Kao podrška radu i jačanju kapaciteta udruženja potrošača, s ciljem stvaranja i unapređenja uvjeta za kontinuiran rad udruženja kroz sufinanciranje režijskih i drugih troškova u vezi s redovnim aktivnostima bit će izdvojeno 30.000 maraka, a za informiranje i savjetovanje potrošača 40.000 maraka.

Federalna vlada je, nakon razmatranja, ocijenila neprihvatljivim amandman na Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji je podnio izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević.

Amandmanom je traženo da u članku 81. bude dodan stavak po kojem bi za 35 posto bile uvećane mirovine osiguranicima koji su ostvarili 40 godina staža osiguranja, invalidsku mirovinu s 35 godina staža ili koji su ostvarili invalidsku mirovinu po osnovu invalidnosti uzrokovane povredom na radu ili profesionalne bolesti.

Vlada ističe da je na 101. sjednici održanoj 4.5.2017. godine prihvatila sličan amandman Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda, kojim je u Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju ugrađeno i pravo na zajamčenu mirovinu.

Vlada je prihvatila amandman na Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Komisiji za vrijednosne papire FBiH, koji je podnio zastupnik Zastupničkog doma FBiH Faruk Ćupina. Amandman propisuje da predsjednik, njegov zamjenik i članovi Komisije, kao i zaposleni u Komisiji, te osobe koje obavljaju poslove po nalogu Komisije, ne odgovaraju za štetu nastalu pri obnašanju dužnosti iz okvira svojih ovlasti, osim ako se u odgovarajućem postupku pred nadležnim organom pravosnažnom odlukom dokaže da su određenu radnju iz koje je nastupila štetna posljedica učinili ili propustili da učine namjerno ili grubom nepažnjom, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.