Integrirani SIM tehnologija je koju zbog nepoznatog razloga mnogi zanemaruju, a predstavlja sljedeći korak u evoluciji mobilne telekomunikacije.

Dolazak ove naoko futurističke tehnologije potiho je najavljeno ove godine nakon što je GSM Alliance (GSMA) izdao ažurirane naputke dodavanja podrške za više profila i uređaja. Zahvaljujući partnerstvu Microsofta, Intela i Qualcomma, stiže nam nova generacija PC računala sa integriranim eSIM-ovima, što opet znači da ćemo u skoroj budućnosti vidjeti velik broj gadgeta i uređaja koji koriste ovu zanimljivu tehnologiju, prenosi tportal

Što je to točno SIM?

Podsjetimo, SIM je skraćenica za subscriber identity module, odnosno modul za identitet pretplatnika. Riječ je o maloj plastičnoj kartici koju stavljamo u nosač koji se potom umeđe u telefon, laptop, tablet ili pametni sat. SIM se najčešće nalazi u vašem telefonu, a sadrži jedinstveni broj vašeg računa što znači da vaš poslužitelj zna kome naplatiti uslugu te kakvu uslugu omogućiti. Kartica također ima internu zapremninu koja može zapamtiti nekoliko brojeva i tekstualnih poruka.

Prebacivanje SIM kartice iz jednog uređaja u drugi zna biti prilično naporan proces, pogotovo ako ste negdje vani a pri ruci nemate onaj mali alat za vađenje kartice iz smartfona. eSIM radi na taj način da identifikacijski kod kojeg smo malo prije spomenuli bude ukodiran u procesor uređaja ili u sam modem. Intel će, recimo, tu tehnologiju ugraditi u postojeći modem XMMTM 7260, kao i u nadolazeći XMM 7360 model. Qualcomm u drugu ruku nudi čipset Snapdragon 835 koji također podržava eSIM. Ovo, jasno, ne znači da ćete morati kupovati novi uređaj kako biste koristili eSIM. Sve što vam treba je adapter koji uključujete u postojeći nosač SIM kartice.

Još jedna jako zgodna stvar kod ove nove tehnologije je što omogućuje jednom eSIM-u da se spoji na nekoliko različitih profila. Ova tehnologija nosi ime RSP, odnosno 'remote SIM provisioning' (udaljena dodjela SIM-a). To znači da možete imati profil koji vam daje pristup određenoj količini prometa kod drugog poslužitelja bez posjećivanja centra za usluge. GSMA, predstavnik preko 800 operatera nadogradila je specifikacije RSP-a ovog ožujka kako bi proširila ovu opciju na uređaje koji nisu nužno telefoni. Da, govorimo o pametnim satovima, tabletima i sličnim gadgetima koji život znače.

Kako to onda funkcionira?

Vrlo jednostavno. Kao što je T-Mobile demonstrirao tijekom prezentacije GSMA ovog ožujka, izbor mreže preko eSIM-a funkcionira kao biranje bežične mreže na laptopu. Sve što trebate napraviti je izabrati poslužitelja, upisati šifru aktivacije i to je to. Ovo će strahovito ubrzati proces aktivacije novih ili produljenja starih ugovora, te korisnicima život učiniti puno elegantnijim.

Također, izbivanje SIM kartice iz uređaja omogućuje smanjenje veličine samog uređaja, što će mnogim proizvođačima uređaja poput pametnih satova uvelike olakšati život. Jedino što moramo sada učiniti je pričekati da se eSIM tehnologija polako proširi.