Snijeg, kojeg su svi željno iščekivali prethodnih dana, prekrio je veći dio Bosne i Hercegovine, kao i njenu prijestolnicu, Sarajevo, piše Anadolu Agency (AA).

Kao i svake godine, do sada i ovaj snijeg je uzrokovao probleme prvenstveno u prometu, a i za kretanje građana.

Zbog snijega koji intenzivno pada u većem dijelu BiH, promet se odvija nešto sporije, navodi Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK). Upozoravaju na ugaženi snijeg na kolovozu preko planinskih prevoja.

Posebno se izdvajaju prevoji Ivan (Sarajevo-Konjic), Nišići (Srednje-Olovo), Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) Lanište (Ključ-Bosanski Petrovac), Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar), kao i dionica M-5 Gorjevac-Ripač.

"Uz maksimalno opreznu vožnju savjetujemo i posjedovanje zimske opreme, koja je zakonski obavezna na putevima u BIH dok  za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca", navedeno je u priopćenju i dodano da sve kategorije vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

Da je snijeg zadao probleme svjedoče i prometne nesreće.

Tako je u Sarajevu tramvajski promet iz pravca grada prema Ilidži privremeno bio obustavljen nakon što je vozač Peugeota 206 izgubio kontrolu nad vozilom i završio na tramvajskim tračnicama na Stupu.

Također, zabilježeno je i slijetanje automobila na cesti između Doboja i Zenice.

Zbog učestalih odrona vozači su upozoreni da posebnu pažnju posvete oprezu na na putevima Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Banja Luka-Teslić, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Jajce-Banja Luka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac.

Radovi se izvode na dionicama M-16,2 Jablanica-Prozor, M-17 Stup-Rajlovac, putevima na širem području Mostara (sjeverni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu), te petlji Blatuša u Zenici i magistralnom putu M-5 Sarajevo tranzit.

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije BiH, na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) navode da će danas u našoj zemlji prevladavati oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini.

"Više padalina se očekuje u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini. Najviša dnevna temperatura u Bosni od -6 do -1, a u Hercegovini između od 4 do 10, na krajnjem jugu do 14 stupnjeva", dodaju iz FHMZBiH. (prvi.tv)