Neviđeni kaos u grčkom nogometnom prvenstvu, koji je kulminirao ulaskom vlasnika PAOK-a Ivana Savvidisa s pištoljem u teren na utakmici PAOK – AEK, mogao bi se pozitivno odraziti na hrvatske klubove u Europi.

Grčka vlada je na neodređeno vrijeme prekinula nogometno prvenstvo nakon takvog raspleta, poslavši poruku da su spremni i na "nogometni Grexit", a to bi moglo dovesti do toga da FIFA i UEFA izbaci reprezentaciju Grčke i njihove klubove iz svih međunarodnih natjecanja zbog miješanja politike u nogomet.
Ako se to dogodi, već ovog ljeta će Hrvatska imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka i još tri u kvalifikacijama za Europsku ligu. U prijevodu, polovica (!) HNL-a bi išlo u Europu.

O čemu se radi? Države koje su na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata pozicionirane na mjestima od 11. do 15. u sezoni 2018./2019. dat će po dva kluba u boj za Ligu prvaka, a Grčka, koja bi mogla biti izbačena, je trenutno na 14. mjestu.

Hrvatska već godinama pokušava dohvatiti to 15. mjesto, ali bezuspješno, a sad bismo mogli profitirati ako FIFA i UEFA izbace Grke.

Austrija bi skočila na 14., a Hrvatska na toliko priželjkivano 15. mjesto

Dogodi li se to, sve će se države ispod Grčke pomaknuti za jedno mjesto prema gore. Tako će trenutno 15. Austrija preuzeti startne pozicije grčkih klubova, a Hrvatska one austrijskih.

U prijevodu, to bi značilo sljedeće: hrvatski prvak bi startao u drugom pretkolu Lige prvaka u dijelu ždrijeba za prvake, dok bi drugoplasirani sastav na kraju sezone HNL-a išao u drugo pretkolo Lige prvaka u dio ždrijeba za neprvake (tzv. league route), gdje bi za suparnika dobio nekog od drugoplasiranih klubova iz Turske, Češke, Švicarske, Nizozemske ili Austrije.

Pobjednik Hrvatskog nogometnog kupa krenuo bi na kontinentalnu scenu i ovako i onako u trećem pretkolu Europske lige, a još dva kluba bi startali u drugom pretkolu.

Sve u svemu, ogromna razlika u odnosu na ovo što Hrvatski klubovi imaju sad. Dobili bismo dodatni klub u Ligi prvaka i dodatni klub u Europskoj ligi, a k tome nitko ne bi morao igrati prvo pretkolo.

Ideja o polovici HNL-a u Europi nije mogla biti izrealizirana na zelenom travnjaku, ali bi mogla u kancelarijama u Zurichu i Nyonu, piše GOL.hr.