Sasvim neočekivano i neuobičajeno, troje mladih Hrvata  i dvoje Srba danas je napustilo Petu ljetnu školu civilnih sloboda i aktivizma u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (Youth Initiative for Human Rights) zbog, kako kažu „nijekanja postojanja Hrvata i Srba kao ustavnih nacionalnih skupina u Bosni i Hercegovini te zbog propagiranja protuustavnih vrijednosti”. S njihove strane gledišta, problem postaje veći zbog toga što nitko od organizatora u nijednom trenutku nije reagirao ili se ogradio od radikalnih izjava predavača.

„Kao studentici međunarodnih odnosa i diplomacije apsolutno mi je neprihvatljivo propagiranje nedemokratskih vrijednosti koje su nam neki od predavača na ljetnoj školi na jedan vrlo eksplicitan način nametali. Nevjerojatan mi je izostanak reakcije nekog od organizatora” izjavila je Monika Sušac iz Čapljine te je dodala da je razočarana činjenicom da organizacije koje i u svom nazivu nose ljudska prava rade upravo ono što je suprotno ljudskim pravima.

Naime, kako doznajemo, jedan od predavača pozvan od Inicijative za ljudska prava , komandir u Armiji BiH, gospodin Kemal Salaka, jednom od sudionika koji su sudjelovali na ljetnoj školi, hercegovačkom aktivistu, blogeru i pjesniku iz Posušja, Marijanu Knezoviću je rekao za vrijeme predavanja da u Bosni i Hercegovini ne postoje Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, već da je nacionalnost svih koji žive u Bosni i Hercegovini – Bosanci nakon čega je otvorena burna rasprava u kojoj je gospodin Salaka konstatirao i da „Hercegovina i dio Hrvatske ne postoji, već je sve to povijesna Bosna”. Iako nakon burne Knezovićeve reakcije zbog priče koja je u suprotnosti s Ustavom, nitko od organizatora nije reagirao.

„Predavači čije su teze zasnovane na protuustavnim i nedemokratskim vrijednostima udar su na prava naroda u BiH. Negiranje postojanosti bošnjačkog, srpskog ili hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH nije put kojim Bosna i Hercegovina treba krenuti. Ono što mi mladi želimo je pravo na samoodređenje, ali ono dolazi s odgovornošću koja se zove tolerancija. Ne moramo svi biti isti, niti jesmo svi isti, a nametanje probosanske i protuustavne ideologije je diskriminacija svih onih koji se ne izjašnjavaju kao Bosanci. Seminar smo napustili jer ne želimo biti dio projekta koji se zasniva na diskriminaciji! ” vidno potresen i revoltiran izjavio je Knezović.

Mate Kuran, Metkovčanin, također student međunarodnih odnosa i diplomacije Sveučilišta u Mostaru, ostao je iznenađen predavanjem Nedima Jahića iz Naše stranke koji je u svom predavanju sasvim neosnovano, kako kaže, predstavio Hrvate narodom koji bi trebao biti zadovoljan, kako kaže, tim da je 5 trećina od 17 i slično. „Nepoznavanje problematike s kojom se Hrvati u BiH suočavaju nije nepoznanica, ali svakako je ridikulozan stav koji imaju predavači u propagandnoj politici koju provodi Youth Initiative for Human Rights.

Događaj zasigurno neće biti ubrzo zaboravljen, a YiHR će svakako ostati pogođen ovim ekscesom. Izjave od organizatora zasada nemamo, ali da napomenemo, ljetna škola traje 14 dana. Neki od predavača su i javne osobe iz života BiH, kao što su sveučilišni profesori, aktivisti, i da stvar bude skandaloznija članovi Helsinškog odbora, novinari, istraživači i političari.

Poskok.info