Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se prometuje sporije, po mokrom i mjestimično zasniježenom kolniku, priopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Ugaženog snijega na kolniku ima na dionicama u višim predjelima, a izdvajamo putne pravce: Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Bosanski Petrovac-Drvar, Glamoč-Mrkonjić Grad, Tomislavgrad-Posušje, Vlasenica-Han Pijesak i Turbe-Karanovac. Niske temperature u jutarnjim satima, pogoduju stvaranju poledice", naveli su iz BIHAMK-a.

Posebno izdvajaju puteve u planinskim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolnik na putevima preko planinskih prevoja, kao i na dionicama koje prolaze kroz usjeke. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i interveniraju na svim dionicama gdje je to neophodno.

Iz BiHAMK mole na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uvjetima na putu i mole vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.


Zbog zimskih uvjeta u Hrvatskoj, na snazi je zabrana prometa za teretna vozila sa prikolicom i tegljače na GP Izačić. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.


Još uvijek traju radovi na području Hrvatske na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, zbog čega se tijekom dana na ovim graničnim prijelazima povremeno prometuje usporeno.