Igrala se 42. minuta utakmice Južne Afrike i Senegala u Polokwaneu, kada je u kaznenom prostoru gostiju lopta u koljeno pogodila njihovog braniča Kalidoua Koulibalyja, a sudac Joseph Lamptey iz Gane pokazao na penal.
 
Iako nitko od igrača domaćih nije prethodno prosvjedovao tražeći kazeni udarac, jer je bilo očito da je Koulibaly loptu odnio nogom, a ne rukom, kao što je pokazao sudac, odluka je ostala.
 
Thulani Hlatshwayo je iz nepostojećeg jedanaesterca zabio za vodstvo Južne Afrike 1:0, a to se na kraju pokazalo ključnim za pobjedu domaćih 2:1.
 

Ovo se odigralo još 12. studenog prošle godine u drugom kolu kvalifikacijske skupine D za odlazak na SP, u kojoj su jš Burkina Faso i Zelenortski Otoci.
 
Senegal se dakako žalio, nakon čega je 42- godišnji sudac iz Gane doživotno izbačen iz nogometa. Odluku je potvrdio i CAS, "vrhovni" Sportski sud u Lausannei, pa je FIFA upravo naredila da se rezultat spomenute utakmice poništava zbog materijalne povrede pravila i da se mora igrati novi susret.
 
Ova odluka iz temelja mijenja situaciju u iznimo tijesnoj i izjednačenoj skupini, iz koje samo pobjednik ide dalje, i to izravno na SP. Dva kola prije kraja JAR-u i Senegalu se "oduzima" po jedna utakmica, a Južnoafrikancima i tri boda, odnosno jedina pobjeda koju su imali u četiri dosadašnje utakmice.
 
Senegal, reprezentacija za koju igraju sjajni Sadio Mane iz Liverpoola, Keita Balde (Monaco), Idrissa Gueye (Everton) i Koulibaly (Napoli) koji je sve ovo zakuhao, sada se sada vraća u igru za odlazak u Rusiju dogodine, jer ima čak tri utakmice za preskočiti Burkinu Faso i Zelenortske Otoke i kao pobjednik skupine izboriti SP.  
 
Najveća žrtva ovakvog raspleta je Burkina Faso, vodeća u skupini, koja je prije dva dana na domaćem terenu igrala 2:2 sa Senegalom, znajući da joj je to dovoljno za čuvanje prvog mjesta. Naravno, da su očekivali ovakvu odluku FIFA-e, igrali bi na pobjedu.

Preostale utakmice do kraja kvalifikacija:
 
7. listopada:
 
Južna Afrika - Burkina Faso
 
Zelenortski Otoci - Senegal
 
6. studenog:
 
Burkina Faso - Zelenortski Otoci
 
Senegal - Južna Afrika
 
Ponavlja se u studenom:
 
Senegal - Južna Afrika