U akciji uhićenja bivših čelnika Agrokora trebalo je biti privedeno 15 ljudi, no na kraju dana nedostajala su tri imena. Otac Ivica Todorić te njegovi sinovi Ante i Ivan nisu bili u ulici Himper, odnosno u Kulmerovim dvorima, u trenutku kada je policija pokucala na njihova vrata. Navodno su sva trojica u stranoj zemlji, a prema svemu sudeći, nalaze se u Velikoj Britaniji, točnije u Londonu.

Ne ide odmah tjeralica

Sada se postavlja pitanje - kada će i Todorići biti privedeni na ispitivanje, odnosno na saslušanje? Državno odvjetništvo pokušalo je Todorićima uručiti poziv, ali bez uspjeha, no to ne znači da se odmah, istog trenutka, za Todorićima raspisuje tjeralica.

Naime, oni imaju vremena da se odazovu pravosudnim organima te da se predaju u neku od policijskih postaja. Isto tako, DORH i policija moraju napraviti sve zakonom predviđene korake kako bi stupili u kontakt s traženom osobom, utvrdili prebivalište te na kraju napravili sve u proceduri uručenja poziva.

Odvjetnici obitelji Todorić tvrde kako državne institucije to nisu napravile, pa tako za sada nema govora o tjeralici.  

Nekima nije uručen poziv?

Odvjetnik Ante Todorića, Rajko Čogurić, tvrdi jutros da ne postoji formalni zahtjev državnih tjela prema njegovu klijentu. Na londonsku adresu, gdje je od prije mjesec dana prijavljen Ante Todorić, nije stigao formalni, službeni poziv policije, odnosno DORH-a za saslušanjem.

I odvjetnik Ivice Todorića, Čedo Prodanović, tvrdi da još nije stigao poziv za saslušanje njegovog branjenika Ivice Todorića. Odvjetnici Todorićevih jučer su naglašavali kako njihovi klijenti nisu u bijegu te da su spremni odazvati se na poziv DORH-a, odnosno policije. Onog trenutka kada taj zahtjev i stigne.

Ako se Todorići nakon toga ne jave, u dogledno vrijeme slijedi raspisivanje Interpolove tjeralice, odnosno ispisivanje europskog uhidbenog naloga.

"Dogledno vrijeme" rastezljiv je pojam, no očekuje se da se Todorići odazovu u roku od 24 ili 48 sati. Ako to ne naprave ili krenu u odugovlačenje, kao što je to bio slučaj kod Ive Sanadera, raspisuje se tjeralica.

Sanaderu tjeralica nakon odluke o jednomjesečnom pritvoru

Kod Sanadera raspisivanje međunarodne tjeralice zatražio je USKOK nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda na posebnom ročištu Sanaderu odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sanader se javio preko odvjetnika, poslavši poruku da se vraća za "tri do četiri dana ". Već sljedećeg dana uhićen je u austrijskom Klagenfurtu.

Podsjetimo, iako je Velika Britanija u postupku Brexita, koji će trajati godinama, i dalje u toj zemlji funkcionira europski uhidbeni nalog. Riječ je o nalogu nadležnog pravosudnog tijela članice EU-a za uhićenje i predaju osobe koja se zatekne u drugoj članici EU-a u svrhu kaznenog progona ili izvršenja zatvorske kazne. No, valja naglasiti da Hrvatska ima negativna iskustva s izručenjem iz Velike Britanije. Isto tako postoji i ta negativna praksa Britanije da se na europske uhidbene naloge jednostavno ogluši.

Dnevnik.ba