Kineski Xiaomi pokrenut je 2010. godine i već je osvojio tržište pametnih telefona te se nalazi na trećem mjestu po udjelu na tom konkurentnom tržištu. Njihova je filozofija jednostavna i zato pali - više za manje. Trenutno "drže" pet posto prestižnog tržišta.

Uređaji su im kvalitetni, performansama pariraju onim najmoćnijima, a koštaju i do četiri puta manje. Naravno da su u Kini postali pravi hit. Naravno da ta kvaliteta nije u samom vrhu jer nema ni potrebe, pametni telefoni mijenjaju se u prosjeku svakih devet mjeseci tako da korisnici dobiju apsolutno sve što im treba u tom periodu, a onda kupe novi i bolji, potom ponovno tako i krug se pokrenuo bez naznake da će stati.

No još čekamo da Xiaomi uređaji postanu dostupniji u ostatku svijeta, trenutno žare i pale Kinom, u kojoj se godišnje proda oko 400 milijuna pametnih telefona. Ali da bi krenuli dalje, moraju malo uložiti novca i napraviti prave veze, poraditi na izvozu i tako bliže i tako dalje. Nije to mala stvar, zato i jesu tako sramežljivi. Ali dok to ne naprave, ne može ih se u potpunosti smatrati pravom Android konkurencijom jednom Samsungu, koji "operira" diljem svijeta.

Usporit će ih problemi koji slijede jer u Indiji su zbog kršenja zakona dobili zabranu prodavati uređaje do veljače 2015. godine i to sve zbog švedskog Ericssona, koji ne misli stati već će Xiaomi i niz drugih tvrtki nastaviti tužiti. Šveđani tvrde da im je ukradeno osam patenata, vezani uz 3G, EDGE i ARM. Stoga, van Kine ih ne čeka ni najmanje ugodan boravak, a sama Kina postaje im premala, moraju se širiti.

Jer, bez širenja im operativna margina neće rasti, a trenutno je na svega 1,8 posto ukupnih prihoda. Primjerice, Samsungu je na 20 posto, a Appleu na čak 30 posto. Stoga, u narednih godinu ili dvije će Xiamo morati odlučiti želi li ostati prvi u selu ili postati treći u gradu.

ictbusiness.info