Slovenski premijer Miro Cerar pokušao je ekspresnom smjenom načelnika generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana sanirati štetu nakon prošlotjedne neuspjele vježbe elitnog bataljuna Slovenske vojske, koja je pokazala rasulo u Slovenskoj vojsci.

Vježba na kojoj je procjenjivana borbena sposobnost elitne postrojbe Slovenske vojske pokazala je da, prema NATO-ovoj metodi CREVAL, postrojba nije spremna za borbeno djelovanje nego samo za mirnodopske aktivnosti, piše Deutsche Welle.

Komercijalna televizija POP-TV izvijestila je kako je ono što su slovenski saveznici iz NATO-a vidjeli na vježbalištu Poček kod Postojne podsjećalo na prvoaprilsku šalu. Elitna slovenska postrojba, koju sačinjava 800 vojnika, uopće nije znala manevrirati u prostoru, oprema im se pokazala lošom, s čizama su im otpadali potplati, a naposljetku je više vojnika zbog ozeblina moralo potražiti pomoć sanitetske službe i liječnika.

Čak je i slovenski premijer Miro Cerar konstatirao da se radilo o “javnom i namjernom samoponižavanju” Slovenske vojske i vojnika, zahtijevajući od ministrice obrane Andreje Katič da utvrdi tko je za to odgovoran i s kakvim je motivima to napravio.

Ministrica Katič je objasnila da je generalštab napravio pogrešku zato što je dopustio provjeru iako je postrojbi nedavno dodana jedna satnija, koja nije prošla 18-mjesečnu obuku. “U generalštabu su znali da je nemoguće da postrojba prođe provjeru, ali su je svejedno poslali. Pametan zapovjednik vojsku šalje u bitku da pobijedi”, kritizirala je slovenska ministrica generalštab, s kojim već neko vrijeme, kako javljaju slovenski mediji, nije u dobrim odnosima. Na Ostermanovo mjesto imenovan je njegov dosadašnji zamjenik Alan Geder.

Slovenski novinar i komentator Aleš Kocjan objašnjava da je problem u ovom slučaju ipak puno dublji od loše komunikacije između ministarstva i generalštaba. “Loša situacija u slovenskom obrambenom sustavu prije svega je dugoročna posljedica ekonomske krize. U razdoblju recesije, sve slovenske vlade su najviše sredstava uzimale obrambenom proračunu. Od 2010. do 2017. godine obrambeni proračun smanjen je za 42 posto.

Tijekom tih godina u potpunosti je blokirana modernizacija oružanih snaga, jer je za investicije u obrambenom sektoru izdvajano manje od dva posto obrambenog proračuna, iako NATO preporučuje svojim članicama da 20 posto obrambenog proračuna namijeni za investicije”, kaže za DW Kocjan, inače novinar mariborskog dnevnika Večer.