Iz YouTubea su nedavno objavili kako su onemogućili komentare na brojnim videozapisima sa sadržajem namijenjenim najmlađima te su izbrisali stotine računa na ovoj videoplatformi koji se povezuju s objavljivanjem seksualnih komentara uz takav sadržaj. No to nije bilo dovoljno velikim oglašivačima koji su se šokirali kada su svoje oglase vidjeli pored videa ispod kojih su predatori objavljivali takve komentare te su Mars, Lidl, Deutche Bank, HP, Adidas i druge kompanije povukle svoje oglase s YouTubea (neki čak i s Googlea) i ne namjeravaju ih vratiti sve dok YouTube ne riješi situaciju s predatorima.

Nije dugo trebalo čekati na reakciju YouTubea te je ova kompanija tijekom prošlog tjedna izbrisala čak više od 150 tisuća videozapisa s dječjim sadržajem ispod kojih su objavljivani komentari pedofila te su onemogućili komentiranje na više od 625 tisuća videozapisa. Također, ugasili su i dodatne stotine računa korisnika koji su objavljivali takve komentare ispod videa namijenjenih djeci. No niti to nije sve – YouTube je napokon onemogućio oglašavanje na skoro dva milijuna videozapisa i na više od 50 tisuća kanala čiji je sadržaj objavljivan kao obiteljski, no na njima su objavljivani videozapisi koji nisu primjereni za djecu i obitelji.

Većina oglašivača koji su počeli s bojkotom najavila je kako se neće ponovno oglašavati na ovom videoservisu dok se ne riješe veliki problemi koji sigurno predstavljaju loš PR za sve – i za kompanije koje se oglašavaju, a najviše za sam YouTube. S obzirom na ove objavljene brojke o 150 tisuća izbrisanih videozapisa i više od 600 tisuća videa te na borbu protiv predatora i kanala koji su svoj sadržaj lažno predstavljali kao obiteljski, čini se kako je ekipa iz YouTubea napravila zaista veliki posao, no pitanje je hoće li to zadovoljiti oglašivače ili će oni tražiti dodatne napore od ove kompanije.

Ova situacija i brza reakcija YouTubea pokazala je kako se sve može kad se hoće te se postavlja pitanje zašto ovakvi veliki rezovi, brisanja videa i zabrana oglašavanja nisu napravljeni puno ranije, jer je svima koji imaju djecu koja surfaju YouTubeom odavno jasno kako je kvaliteta preporučenog sadržaja koji se prikazuje uz "pravi" dječji sadržaj poput crtanih filmova i dječjih pjesmica jako loša i da samo iskorištava dječju znatiželju za klikove, tj. zaradu od oglašavanja. Kako velik broj kanala više neće moći zarađivati od takvih videa, nadamo se da se oni više neće toliko snimati i objavljivati te da će se najmlađima prikazivati samo onaj sadržaj koji je primjeren njihovoj dobi.

Izvor: Cnet