Visoka komesarka Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini osudila je jučerašnja izvršenja smrtnih kazni u Saudijskoj Arabiji i upozorila da bi novonastala kriza mogla izazvati sukobe između mesheba, muslimanskih vjerskih sekti, javlja Anadolija.

Mogherini je u pisanom priopćenju osudila subotnje pogubljenje 47 osoba osumnjičenih za terorizam u Saudijskoj Arabiji, uključujući i vjerskog lidera šiitske manjine u toj zemlji Nimr al-Nimra, te poručila da je Europska unija u načelu protivnik smrtnih kazni.

Duboka zabrinutost

Šefica europske diplomacije je izrazila i duboku zabrinutost zbog ugroženosti prava na slobodu izražavanja te osnovnih ljudskih i političkih prava u Saudijskoj Arabiji.

"Ova pogubljenja imaju potencijal da izazovu nesagledive posljedice eskalacijom međumeshepskih tenzija, koje su odveć postojane u cijeloj regiji. Pozivam sve saudijske dužnosnike da potiču dogovor među različitim grupama u društvu i sve involvirane aktere da budu oprezni i odgovorni u prevazilaženju krize", upozorila je Mogherini.

I čelnik Europskog parlamenta Martin Schulz je posredstvom društvene mreže Twitter osudio pogubljenja u Saudijskoj Arabiji i poručio da je previše i pogubljenje samo jednog čovjeka.

"Pogubljenje 47 ljudi, među kojima i šiitskog lidera Nimra je nehuman čin. Oštro osuđujem odgovorne za to", poručio je Schulz.

Američki State Department je izrazio duboku zabrinutost da bi jučerašnja pogubljenja u Saudijskoj Arabiji mogla dovesti do produbljivanja krize i sukoba među muslimanskih vjerskim grupama u tom regiji, javlja Anadolija.

Manjkavost prava

Vlasti Saudijske Arabije jučer su izvršile smrtne kazne 47 osoba osumnjičenih za terorizam, a među njima i šiitskog imama Nimr al-Nimra, nakon čega su oštro reagirale vlasti Irana, Iraka, Libana, ali i Europske unije, Ujedinjenih naroda i drugih visokih diplomatskih instanci.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a podsjeća da je Washington i ranije upozoravao na manjkavosti pravnih procesa u Saudijskoj Arabiji, te poziva tamošnje lidere da poštuju ljudska prava i vode transparentne sudske procese.

"Pozivamo lidere Saudijske Arabije da dozvole slobodu opozicijskoog glasa. Posebno smo zabrinuti zbog pogubljenja šiitskog imama Nimra koje bi moglo dovesti do produbljivanja međumeshebskih sukoba u regiji. Ponavljamo poziv liderima svih zemalja u regiji da ublaže retoriku i doprinesu smanjenju, a ne eskalaciji tenzija", navodi se u priopćenju State Departmenta.