Ruska vojna industrija je prije nekoliko godina počela proizvoditi nove vrste naoružanja, a sadašnji rezultat plaši zemlje NATO-a, navodi Allgemeine Zeitung.

Stručnjak sa sveučilišta Harvard Dmitrij Goremburg tvrdi da se Rusija može "zaštititi u običnom ratu od svakog protivnika i pobijediti sve susjedne zemlje".

Prema njegovom mišljenju, ruska vojska može imati poteškoća samo u slučaju vojnog sukoba s Kinom. Njemački list navodi da je u tijeku potpuno nova faza modernizacije ruskog oružja, s ciljem da Rusija ne zaostaje u tehničkom napretku u odnosu na NATO i Kinu.

Ankete pokazuju da 93 posto građana Rusije smatra da će Oružane snage Ruske Federacije obraniti zemlju u slučaju stvarne opasnosti, prenosi Srna. Šef Glavnog stožera Oružanih snaga Velike Britanije Stuart Peach strahuje da bi Rusija mogla ugroziti kablove za vezu koji su pod vodom. Peach smatra da Velika Britanija i NATO trebaju obratiti pažnju na zaštitu telekomunikacijskih linija.

Ističe kako NATO naročitu pažnju posvećuje zaštiti transatlantskih kablova, zbog, kako tvrdi, "prijetnji koje se pojavljuju u vezi s modernizacijom ruske flote, koja uključuje nuklearne i druge podmornice i brodove". Peach uništavanje i oštećenje kablova imat će poguban utjecaj na ekonomiju, smatra Pič.

Prema posljednjem izvještaju analitičkog centra Policy Exchange, podvodne mreže u svijetu sadrže 213 nezavisnih sustava kablova i više od 877.000 kilometara optičkih kablova. Novine Vzgljad su ranije pisale da će se Rusija vratiti među vodeće zemlje u podvodnim istraživanjima na velikim dubinama, te da se u SAD paralelno s tim počelo govoriti o nekim ruskim sustavima koji bi mogli predstavljati prijetnju sigurnosti zemalja Sjevernoatlantskog saveza.

Bljesak.info