Iako ga istražuju godinama, mozak je još uvijek velika zagonetka za liječnike, a bolesti mozga često budu otkrivene prekasno. Bez pomoći tehnologije, kao što je CT ili rendgen, liječnici bi teško mogli otkrivati i liječiti organ koji upravlja našim tijelom.

No, nova moderna tehnologija mogla bi još više olakšati dijagnosticiranje i liječenje bolesti poput aneurizme, piše zimo.co

Korištenje 3D tehnologije u dijagnostici i liječenju mozga nije novo. Prije gotovo 20 godina izmišljen je rotacijski angiogram koji se sastojao od niza rendgenskih snimki koje su se potom rekonstruirale kao trodimenzionalna slika krvnih žila u mozgu.

Problem je što, iako su slike napravljene u 3D, njihov prikaz na zaslonu računala i dalje je 2D. Upravo to namjerava promijeniti novi sustav pod imenom EchoPixel.

Zahvaljujući korištenju 3D naočala, sličnih onima koje koristimo u kinu za gledanje 3D filma, liječnici sad mogu "zakoračiti u sliku".

Bez naočala slika na ekranu izgleda kao i sve do sad, no stavite li naočale imate osjećaj da je cijela slika "iskočila" iz ekrana i lebdi ispred vas.

Pomoću posebne olovke koja emitira snop svjetlosti, liječnik može pregledavati arterije i vene, pomicati ih u stranu kako bi bolje vidio ili okrenuti cijelu sliku za 180 stupnjeva.

Upravo činjenica da liječnici mogu pogledati krvnu žilu sa svih strana može pomoći u odlučivanju o načinu liječenja - hoće li se pronađena krvarenja zaustavljati medicinskim ljepilom, stentom ili nečim trećim.

EchoPixel tehnologija već se koristi za pregled i pripremu za operaciju srca i crijeva, a korištenje za pregled i dijagnostiku bolesti mozga još je u povojima. No, pokazuje kako moderna tehnologija može unaprijediti medicinu i spasiti živote.