Zadnjih desetljeća puno se priča o zaštiti okoliša i održivom življenju. U većini slučajeva sve staje samo na riječima, no da nije uvijek stvar samo u floskulama, već da se ponekad s riječi prelazi na djela, pokazuje ovaj primjer u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ekipa Tidal Lagoon Power iz Walesa osmislila je način kako koristiti energiju oceana pretvarajući ju u struju. Na području zaljeva Swansea plima visine od 7 do 9 metara, pojavljuje se dva puta dnevno. Tvrtka je osmislila 'elektranu' koja će stvarati struju za 100.000 domova.

Prvo će izgraditi 9,5 kilometara dug nasip, koji će tvoriti 11,5 kvadratnih kilometara veliku lagunu. Sa specijalnim strojem usisat će šljunak i pijesak s dna mora i pumati ih u tekstilne geotube velike snage. Potom se tube, jedna na drugu, slažu u slojevima, a prostor između njih puni se pijeskom. Na tube se slažu različite vrste kamenja, kako bi formirale barijeru, koja ih dijeli od mora. Manji komadi idu prvi, potom veći. Na vrhu ovog nasipa izgradit će se šetnica čitavom dužinom lagune, a bit će na visini 2,8 metara iznad razine najviše plime.

Na pola nasipa bit će betonsko kućište za turbine, dugo 550 metara, a svaka od 26 turbina u njemu bit će 6 metara visoka, 18 duga te će generirati 16 megavata struje u satu.

Kako se more s plimom diže, krilca turbine se zatvaraju, izolirajući lagunu i tvoreći razliku u razini vode u moru i u laguni. Kada se krilca otvore, voda utječe u lagunu pokrećući turbine i stvarajući struju. Za vrijeme oseke, proces je obrnut, a također se stvara struja. S dvije plime u danu, 4 su prilike za stvaranje struje na ovaj način.

Tidal Lagoon Power želi da ova laguna bude više od elektrane. Nasip će biti otvoren za javnost, a po njemu će se moći pješačiti, biciklirati ili voziti električnim vlakom. Umjetnine će ukrašavati dijelove lagune, a kada padne mrak, zasjat će velike lampe u obliku bisera, koje će osvjetljavati put do Kamenice, samoodrživog edukativnog centra. Ovo će postati centar sportskih i rekreativnih događanja, pa su već zamišljena natjecanja u triatlonu, jedrenju i veslanju. U laguni će postojati i morska farma, koja će služiti za očuvanje bioraznolikosti.

A sve to koštat će svega 5,7 milijardi kuna.