Dok se u zemljama Europe s poštovanjem odnose prema oldtimerima i voze ih samo u posebnim prigodama, na bh. cestama ih ima napretek. Istina, nisu to klasični skupi oltimeri zaljubljenika u stara vozila, nego “krševi” koje bh. građani sebi jedino mogu priuštiti.

U BiH su čak 573.144 automobila starija od deset godina među ukupno 828.333 putnička vozila. Kako kažu stručnjaci, podaci o tolikom broju starijih automobila su poražavajući i trebali bi biti poziv na uzbunu. Jer statistika pokazuje kako je na bh. cestama život izgubilo čak 1596 osoba u posljednjih pet godina.

Usporedba s Njemačkom

Međutim, s obzirom na bh. realnost, teško da se takvo stanje može promijeniti. Čuveni Henry Ford rekao je kako je “najbolji automobil – novi automobil”. Nažalost, tužna realnost je takva da je najvećem broju bh. stanovnika novi automobil jednostavno nedostižan. Najjeftiniji automobil koji građani u BiH mogu kupiti je model rumunjske Dacije model sandero 1.0 SCe ambiance (73 KS) košta 16.100 KM.

Za neke je to možda i smiješan iznos za novi automobil, ali, ako pogledamo najnižu plaću u BiH, koja iznosi 410 KM, nov automobil, pa bio on i najjeftiniji, može biti samo nedosanjani san. Jednostavnim izračunom radnik s najnižom plaćom za navedeni automobil mora izdvojiti 39,3 cijele plaće. Znači da apsolutno ništa ne jede, ne plaća račune, ne kupuje odjeću, gorivo, ne registrira automobil, za taj iznos mora raditi tri godine i četiri mjeseca.

Usporedili smo isti automobil i najnižu plaću u Njemačkoj. Za isti model automobila, dakle Dacijin san-dero 1.0, 73 KS, Nijemci moraju izdvojiti 7740 eura, što je 15.093 KM. Dakle, tisuću maraka manje nego gradani u BiH. E, sada, uzmimo u obzir najniže plaće u Njemačkoj.

Minimalna satnica u toj zemiji iznosi 8,86 eura bruto. S obzirom na to da u toj zemlji postoje različite porezne klase, prosječna minimalna plaća iznosi 1280 eura, što je preračunato u marke 2496. Znači da Nijemac za Dacijin sandero treba izdvojiti samo šest mjesečnih plaća.

S obzirom na navedene podatke, ne čudi što je prosječna starost automobila na bh. cestama veća od 17 godina. Gradani s najnižom plaćom ne mogu se ni prehraniti, a o automobilu, pa i starom 17 i nešto godina, mogu samo sanjati jer im je za njega godišnja registracija veća od plaće.

O novom limenom ljubimcu da i ne govorimo. Ipak, već drugu godinu u BiH raste broj onih koji se odlučuju na nabavu novog automobila, žele bezbrižnu vožnju uz tvorničko jamstvo. Podaci pokazuju da je u 2017. prodano oko 9500 novih auta, dok je u istom razdoblju uvezeno oko 60.000 rabljenih, od kojih je 40.000 pronašlo kupce. Najskuplji uvezeni auto u BiH u 2017. je Ferrarijev 488 spider F142 za koji je vlasnik izdvojio 386.200,13 KM.

Drugi najvredniji uvezeni automobil je električni Teslin Model S koji je koštao 294.153,37 KM. Na trećem mjestu je Mercedes-Benz maybach S 500 4 matic od 282.559,93 KM.

(Večernji List)