Na staru godinu, u mjestu Dragićina u općini Grude vukovi su pojeli psa. U grudskim mjestima Borajna i Tihaljina ranije su također zabilježeni napadi vukova. I tada su nastradali lovački psi.

Naime, u Tihaljini su lovci sa svojim psima tragali za divljim svinjama, a u jednom trenutku psi su se udaljili na drugu stranu rijeke Tihaljine, gdje je jednoga od njih uhvatio vuk. Zadavio ga je. Pas je imao GPS ogrlicu te su lovci primijetili da se ne miče više od sat vremena, došli su na mjesto gdje se nalazio i zatekli ga uginulog.

U mjestu Borajna, mještani koji su vidjeli vuka na odlagalištu otpada tvrde da uopće nije bježao. U prosincu prošle godine Čitlučanin Ivo Glamuzina ustrijelio je dva od četiri vuka koja su naišla u čoporu. 

Razlog najezde vukova u Hercegovini, prema pričama lovaca, leži u činjenici da je zavladala glad nakon prošlogodišnjih požara u Dalmaciji pa su biokovski vukovi u potrazi za hranom proširili svoj teren., piše Večernji list.  Ne stradavaju samo domaće životinje u Hercegovini, već i u Dalmatinskoj zagori. 

Tako je Ljubo Frankić ispričao kako je i njegovog psa u Imotskom raskomadao vuk. On je krenuo u šetnju sa svojim istarskim goničem, a kada je pas malo odšetao, začulo se cviljenje u šumi.

''Kad smo čuli da se nešto čudno događa sa životinjom, odmah smo krenuli u potragu. Budući da je pas imao čipiranu ogrlicu, vrlo brzo smo ga pronašli. Prizor koji smo zatekli nemoguće je sanjati i u najstrašnijim snovima'', ispričao je Frankić. On govori kako njegov, ali i drugi raskomadani lovački psi vrijede najmanje tisuću eura. U RH pojedine udruge traže da se dopusti odstrel vukova. U BiH je prednost lovcima da za to još uvijek imaju slobodu.

Bljesak.info