Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u Zagreb dolazi s porukom mira i stabilnosti i da ga ne brine kampanja kojom ga se dočekuje u susjednoj zemlji.

Srbijanski predsjednik stiže u ponedjeljak u nekoliko puta odgađani posjet Hrvatskoj, u vrijeme napetih odnosa između dviju država opterećenih teškim naslijeđem rata 1990-ih i osjetljivim temama iz Drugog svjetskog rata.

"Mir i stabilnost"

Dan uoči dolaska u Zagreb, novinarima je rekao da "vjeruje u dobru namjeru" hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja ga je pozvala u posjet.

"Idem u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost... Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi drugi bio zadovoljan", izjavio je Vučić.

Istaknuo je da ga ne brine kampanja protiv njega i prosvjedi veteranskih udruga tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

"Ne plašim se. Vodit će računa o meni tamo, ne brinem se, to me uopće ne zanima. Moj posao je da brinem o narodu, a ne da narod brine o meni", naglasio je Vučić i rekao kako njegov posao podrazumijeva da "ne reagira osobno, već da radi u interesu Srbije i njezinih građana".

"Nikome se ne dodvorava"

On će u Zagrebu razgovarati s hrvatskim dužnosnicima, predstavnicima Srba, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Hrvatskoj, a posebno je spomenuo susret s kardinalom Josipom Bozanićem kao "vrlo važan za unapređenje povjerenja katolika i pravoslavaca" te za bolji odnos dviju crkava.

Od bilateralnih tema naveo je neriješenu granicu, sudbinu nestalih u ratu, odnos obje države prema manjinama, jačanje ekonomskih odnosa i zajedničke infrastrukturne projekte.

Vučić je poručio kako se "nikome ne dodvorava, pa svakako neće ni hrvatskom vodstvu", koje, a prije svih premijer Andrej Plenković, najavljuje da želi i razgovor o ratnoj odšteti, prenose beogradski mediji.

Srpski predsjednik je naglasio da za Srbiju nema tabu-tema i najavio da će Plenković dobiti "odgovoran i ozbiljan odgovor".

"Samo kažem da će on dobiti ozbiljan i odgovoran odgovor srpske strane i nemamo problem s otvaranjem bilo koje teme", poručio je predsjednik Srbije.

"Bahati četnik"

Odgovarajući na pitanja o ozračju koje se u Hrvatskoj stvara uoči njegova posjeta, Vučić je odgovorio kako ide "vidjeti i čuti sve što treba".

Rekao je da ga se "ne tiče" to što će ga netko nazvati "četnikom" ili "bahatim četnikom" zato što je "priča o ratnoj odšteti priča o maču s dvije oštrice".

Na pitanje je li moguć ikakav dogovor u atmosferi koja vlada u Zagrebu, Vučić je zahvalio novinarki što je rekla da je riječ o atmosferi u Zagrebu, "jer u Beogradu takve atmosfere nije bilo kada je predsjednica Hrvatske dolazila na njegovu inauguraciju", prenosi agencija Tanjug.

Vučić kaže da je Grabar Kitarović tada bila "velika zvijezda" i da to u Srbiji "nije smetalo, već smo bili zadovoljni što se naši susjedi dobro osjećaju i donose poruku prijateljstva i mira".

"Ono što sam rekao to i mislim – da Srbi i Hrvati u budućnosti nemaju prepreka za bolje odnose, a dnevno-politička situacija koja je nekome možda potrebna, meni nije, ni iz jednog razloga...", naglasio je Vučić.