Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sastali su se sa srpskim zvaničnicima iz BiH i Republike Srpske povodom situacije oko referenduma o Danu Republike u RS. Sastanak je počeo u 14.30!

Sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića sa srpskim zvaničnicima iz BiH i Republike Srpske povodom situacije oko referenduma o Danu Republike u RS završen je nešto prije 16 sati.
 
Premijer Vučić otišao je iz zgrade Predsjedništva Srbije u 15.55, ali nije davao izjave za novinare.
 
Predsednik Srbije i premijer izdali su zajedničko priopćenje, u kome se navodi da se Srbija neće miješati u unutarnja pitanja Republike Srpske.
 
Premijer Srbije Vučić na sastanku je rekao zvaničnicima iz RS da je Srbija protiv održavanja referenduma.
 
Nešto ranije pred sastanak, premijer Vučić je izrazio žaljenje što su srpski zvaničnici odluke donijeli unaprijed, a stavove, suprotno dogovorenom, iznijeli u javnost, te dodao da je sastanak, s obzirom na to, mogao biti i preskočen.
 
- Ja ne kršim dogovore koje postignemo. Ne idem u javnost (da govorim) šta je moja politika. Ne podnosim laka i popularna rješenja, kojima je narod oduševljen - poručio je Vučić.
 
Predsjednik Dodik izjavio je prethodno da nisu realna očekivanja da će se, poslije sastanka na Andrićevom vijencu, referendum otkazati iz tehničkih ili političkih razloga.
 
Istakao je da je 9. siječanj Dan državnosti Srpske, jer je Republika Srpska država, a BiH nije ništa.

"Ne činimo ništa što bi moglo ugroziti mir. Poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost. Nikakve priče o secesiji nema", rekao je Dodik.

S.B.