Granica između Srbije i Bosne i Hercegovine bit će utvrđena do kraja godine, izjavio je u nedjelju u Beogradu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon susreta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Povjerenstvo Srbije već radi na utvrđivanju međudržavne granice i nadamo se da će Srbija uskoro imati svoje predloge, a očekujemo i suglasnost iz Bosne i Hercegovine, najavio je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Dodikom.

Vučić je, kako javlja dopisnik Hine, poručio kako će Srbija nastojati da konstuktivnim prijedlozima "ne naškodi interesima srpskog i drugih naroda u BiH"

Jedna od tema razgovora Vučić-Dodik bila je i priprema deklaracije o očuvanju srpskog identiteta i jezika, a nacrt tog dokumenta najavljen je za drugu polovicu studenog.

Dodik se Vučiću požalio na "sve goru" situaciju Srba u Bosni i Hercegovini.

"Hrvati su inscenirali priču s popisom da tamo živi manje Hrvata nego što ih ima. Zato se RS pobunila protiv objavljivanja tih podataka o popisu, pa sada imamo problem da se ispuni upitnik na putu ka EU", ustvrdio je Dodik.

On je BiH ocijenio kao "teško održivu zemlju" jer je "eksperiment stranaca" koji su kreirali sve dogovore, a američku je veleposlanicu u Sarajevu Maureen Cormack optužio za "monopol nad dogovorima" među akterima u BiH.

"Dayton je oskrnavljen, promijenjena je bit", rekao je Dodik i naglasio kako očekuje pomoć Srbije i da "neće ništa osim jamstva Daytonskog sporazuma".

Dodik kaže kako od visokog predstavnika u BiH "očekuje izvješće o radu i za Beograd, jer su Srbija i Hrvatska jamci Daytona".

Vučić i Dodik razgovarali su i o projektima infrastrukture, gradnji mosta između Ljubovije i Bratunca, te autocestama koje bi povezali BiH i Srbiju o čijim pravcima postoje prijepori unutar BiH, da li graditi preko Tuzle i Bijeljine ka sjeverozapadu Srbije ili se povezati sa središnjim i jugozapadnim dijelom na relaciji Sarajevo-Višegrad.

"Smatrali smo da ovim pomažemo ne samo Srbima, već i Bošnjacima, ne samo BiH, već i središnjoj Srbiji, ali ne možemo ono što BiH ne želi", rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik ustvrdio je kako će Srbija, kad završi prometni Koridor 10 ka Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj imati najviše kilometara autocesta od svih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, dok je samo prije 15 godina imala skoro dva puta manje.